SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Šantić: Hrvatsku iduće godine čeka usporavanje rasta BDP-a
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.12.2015. - 10:52:51
ZAGREB - Glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke Zdeslav Šantić ocijenio je da je hrvatski prioritet za 2016. godinu donošenje održivog proračuna, kako bi se što prije povratilo povjerenje ulagatelja.
Turizam, izvoz i EU fondovi vući će gospodarstvo i iduće godine, ali ne dovoljno. Ekonomski analitičar splitske banke Zdeslav Šantić očekuje usporavanje gospodarskog rasta na 0,5 posto.

- Ne treba očekivati niti značajnija poboljšanja na tržištu rada odnosno možemo očekivati da će primjerice stopa nezaposlenosti ostati na razini kao što je bila ove godine, kaže Šantić.

Cijene će rasti, očekuje analitičar Šantić, ali ne i plaće. Javnom sektoru bi se mogle i smanjiti ako bude potrebnih rezova.

- Možemo očekivati da će se standard hrvatskih građana pomalo popravljati međutim za dostizanje standarda iz pretkrizne 2008. godine će trebati još jedno određeno vremensko razdoblje, smatra Šantić.

Kazao je i da reforme o kojima se govori tijekom postizbornih pregovora jesu nužne, ali one u kratkom roku isključivo donose trošak, nižu gospodarsku aktivnost, niže dohotke i sl.

- Stoga je prioritet u kratkom roku osigurati održivi proračun, koji će povratiti povjerenje ulagatelja", istaknuo je Šantić, dodavši da bi taj održivi proračun trebao obuhvatiti zahvate na barem dvije rashodovne stavke proračuna - masi plaća u javnoj upravi te socijalnim transferima kućanstvima "iako to nije popularno".

Svijetla točka i sljedeće godine ostaje turizam gdje i nakon sezone ima posla.

S druge strane neizvjesna politička situacija ugrožava oporavak, smatra Šantić. Ne donosi se proračun, ne pokreću se nove investicije. U isto vrijeme očekuje rast javnog duga preko 300 milijardi kuna i jači pritisak EU komisije da se smanji proračunski minus za 3 milijarde kuna.