SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KNJIGE
 
Sajam knjiga: Bogat program Kine
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 23.10.2014. - 15:13:37
BEOGRAD - Zemlja počasni gost ovogodišnjeg, 59. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga je Kina, koja pod sloganom "Knjiga produbljuje prijateljstvo, saradnja gradi budućnost", dolazi sa impresivnom delegacijom i izlagačkom ponudom.
Prvi put u istoriji sajma, izlagački prostor zemlje počasnog gosta biće izmešten u hali 2, na površini od 1.000 kvadratnih metara. Kinesku delegaciju čini 200 članova, među kojima je 100 uspešnih izdavača iz 60 izdavačkih kuća, a tokom trajanja sajma, kako na štandu tako i u celom Beogradu biće organizovane brojne promocije, tribine, razgovori.

Program kineskog "gostovanja" već je počeo na Kalemegdanu izložbom fotografija svetske kulturne baštine, a sutra u Jugoslovenskoj kinoceti poddinju Dani kineskog filma.

Na Arhitektonskom fakultetu od 25. oktobra do 5. novembra biće otvorena izložba "Savremene ekološke arhitekture", dok će u Galeriji Narodne bake Srbije od 28. oktobra biti otvorena izložba fotografija "Lepote Kine - Šarm provincije Fuđijen".

Na štandu Kine u nedelju, 26. oktobra, program otvara tribina o A Laijevom najnovijem romanu "Džandui", potom sledi forum o susretanju kineske kulture čaja i evropske kulture pića "Dijalog čaja i pića i onda svečano otvaranje Sajma knjiga na kome će govoriti kineski pisac Liju Dženjun.

Tokom Sajma, biće otvorena izložba ilustracija savremenkih kineskih dečjih knjiga, kao i izložba kineskog drevnog izdavaštva i štamparstva.

Na Kineskom štandu i Sajmu knjiga u ponedeljak, 27. oktobra, biće predstavljena knjiga "Si Džongsjun: ilustrovana biografija", biće organizovana tribina posvećena ediciji "Savremena Kina", gostovaće pisci A Lai, Džang Juežan, Ju Hua, Mai Đija, Liu Dženjun, biće potpisan projekat o saradnji kineskih i svetskih izdavača "Kinesko seme posejano po svetu - Caovi stripovani romani".

U Narodnoj biblioteci Srbije tog dana biće organizovan forum na temu "O razvoju izdavaštva i kulture Kine i Srbije" na kome će se iz ugla ekonomije i kulture govoriti o muticaju ekonomskog okruženja na razvoj izdavaštva i kulture.

U utorak, 28. oktobra, na beogradskom Sajmu biće organizovana okupljanja kineksih pisaca, razgovori o prevedenim knjigama, predstavljen multimedijalni program "Kina okom kamere - Svetska nematerijalna kulturna baština u Kini", tribina posvećena kineskim književnim delima prevedenim na srpski i srpskim književnim delima prevedenim na kineski, konferencija o autorskim pravima knjige, promocije knjiga.

U Institutu Konfučije u Beogradu biće organizovan program na temu "Ekranizacija književnih dela" na kome će učestvovati srpski i kineski pisci.

U sredu, 29. oktobra, na Beogradskom sajmu biće organizovan okrugli sto kineskih i srpskih izdavača, kao i tribina o nasleđu i razvoju tradicionalne kineske književnosti.

Istog dana u Narodnoj biblioteci Srbije biće organizovana tribina o popularnoj književnosti u vreme masmedijske dominacije.
U četvrtak 30. oktobra, na Kineskom štandu i salama beogradskog Sajma biće organizovan okrugli st kineskih i srpskih izdavača, predstavljanje Institua Konfučije.

Petak, 31. oktobar, takođe je rezervisan za tribinu o izdavaštvu na Kineskom štandu, razgovore o poeziji, promosivanje kineskog jezika (subota), kaligrafije, dečjeg odeljenja Instituta Konfucije.

U nedelju, ceremonijom predaje Otvorene knjige narednom počasnom gostu Beogradskog sajma knjiga u 13 sati, završavaju se programi kineskog "gostovanja".