SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRATEŠKI
 
Ruske kompanije osvajaju naftno tržište BiH i ugrožavaju Inu
Autor/izvor: SEEbiz / Nezavisne novine
Datum objave: 04.12.2012. - 10:10:13

SARAJEVO - Ruske naftne kompanije postaju ključni igrač na maloprodajnom naftnom tržištu BiH preuzimajući preko svojih lokalnih firmi sve veći broj benzinskih pumpi, zaključno sa zadnjom akvizicijom 28 stanica OMV-a, ukazuju energetski analitičari.

Stručnjaci na naftnom tržištu navode da ruske državne naftne kompanije postepeno sa bh. tržišta istiskuju donedavno dominantne regionalne snabdjevače i distributere iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Slovenije. Nakon snažnog ulaska ruskog "Zarubežnjefta" 2007. godine, kroz privatizaciju Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i 78 pumpi banjalučkog "Petrola", i čvrstog pozicioniranja njihovog korporativnog brenda "Nestro", bh. tržište je od lani meta drugog ruskog giganta - "Gazpromnjefta".

Upravo je ta kompanija, preko srbijanskog NIS-a i svoje laktaške filijale "NIS Petrol", prvo sredinom 2011. kupila dvije pumpe banjalučkog biznismena Slavka Roguljića u Trnu, blizu Banjaluke, a zatim u julu ove godine i šest pumpi "Oktan prometa" na istoku RS. Zadnja, prošlosedmična akvizija bilo je 28 stanica austrijskog OMV-a, većinom na području FBiH.

Dušan Bogdanović, stručnjak za naftno tržište, kazao je Nezavisnim da je ulazak "Gazpromnjefta" očekivan s obzirom na njihova ogromna ulaganja u modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo, koja podiže kapacitete za proizvodnju kvalitetnih benzina "Srbija je nedovoljno veliko tržište za taj kapacitet, pa se zato šire i na tržište BiH, ali i Mađarske, Rumunije i Bugarske. Meta im je i tržište Hrvatske, gdje još pregovaraju o kupovini 63 pumpe OMV-a", istakao je Bogdanović. Ruse u BiH, kako kaže, sada prije svega zanima "neosvojeno" tržište FBiH, ocjenjujući da je "Gazpromnjeft" za daleko kraće vrijeme, preuzimanjem atraktivne mreže OMV-a, napravio bolji posao nego "Nestro" grupacija sa ranijom kupovinom 10 pumpi "Zovka".

U FBiH i dalje najveći tržišni udio ima hrvatsko-mađarski konzorcijum INA/MOL kroz učešće u vlasništvu sarajevskog "Energopetrola". Iako "Zarubežnjeft" i "Gazpromnjeft" u Banjaluci već imaju zajedničku firmu za istraživanje ležišta nafte i gasa u RS - "Jadran naftagas", Bogdanović vjeruje da će jedna drugoj biti žestoka konkurencija na maloprodajnom tržištu BiH.

- Približavanje njihovih strategija očekuje tek u dugoročnoj perspektivi uz krajnju mogućnost spajanja u jednu moćnu korporaciju Gazpromnjeft će sigurno pojačati konkurenciju na našem tržištu u svakom pogledu i na neki način natjerati postojeće distributere da se transformišu i izađu ih svojih 'šablona'. U svakom slučaju, ruske kompanije će, duboko sam uvjeren, samo povećavati svoje učešće na bh. tržištu na uštrb zemalja koje su ranije dominirale, procjenjuje Bogdanović.