SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE RADA
 
Rast nezaposlenosti u listopadu
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 22.11.2019. - 09:17:11
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je jučer podatke o kretanju (ne)zaposlenosti u listopadu. 
Prema podacima, registrirana stopa nezaposlenosti porasla je na 7,2%. Navedeno je posljedica rasta broja nezaposlenih uslijed uobičajenih sezonskih kretanja gdje je prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje broj nezaposlenih osoba tijekom listopada bio viši za 9.221 osobe (%2B8,2%) dok je istovremeno aktivno stanovništvo poraslo tek 0,3% (za 5.414 osoba) što je posljedično dovelo do porasta administrativne stope nezaposlenih na mjesečnoj razini. Naime, registrirana stopa nezaposlenosti predstavlja odnos broja nezaposlenih u odnosu na aktivno stanovništvo koje je u listopadu iznosilo 1,678 milijuna.

Na godišnjoj razini nastavljen je pozitivan trend u kretanju pokazatelja nezaposlenosti te je stopa registrirane nezaposlenosti za 1,9 postotnih bodova niža u usporedbi s istim mjesecom 2018. Smanjenje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je pada broja nezaposlenih uz usporedan porast broja aktivnog stanovništva. Naime, broj nezaposlenih nastavio se smanjivati po dvoznamenkastim stopama pri čemu je zabilježena stopa u rujnu -14,2%. S druge strane broj aktivnog stanovništva zabilježio je godišnju stopu rasta od 7,3%.

Unatoč nastavku naizgled povoljnih kretanja u nezaposlenosti ostaje činjenica kako rast broja zaposlenih ne prati istu dinamiku. Hrvatska se, u usporedbi sa zemljama iz okruženja, i dalje nalazi na začelju prema pokazatelju stope zaposlenosti. Tržište rada dodatno je opterećeno i problemom manjka radne snage (osobito prisutan u pojedinim djelatnostima) te migracijom najproduktivnijeg dijela radne snage. Stoga su, kako bi se doskočilo navedenim slabostima u svrhu poboljšanja sveobuhvatnog gospodarskog razvoja Hrvatske kao i povećanja konkurentnosti društva potrebni ozbiljniji reformski zahvati.