SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Rast cijena nafte uoči sastanka Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.07.2019. - 17:12:42
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima četvrti dan zaredom, zbog očekivanja da će američka središnja banka Fed u ovome tjednu smanjiti kamatne stope po prvi puta nakon više od 10 godina.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 56 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,27 dolara. Cijena u Londonu na putu je mjesečnog pada većeg od tri posto, zbog dugotrajne zabrinutosti za potražnju.

Barel je na američkom tržištu poskupio 44 centa, na 57,31 dolar, te je na putu pada u mjesecu srpnju za oko 1,8 posto.

"Potporu cijenama pružili su nastavak trgovinskih razgovora između SAD-a i Kine i očekivanja da će Fed smanjiti kamatne stope", navode u svojoj napomeni analitičari PVM-a.

Iako se Bank of Japan u utorak suzdržao od novih poticajnih mjera, nagovijestio je spremnost da to učini "bez oklijevanja", dovede li globalno usporavanje u pitanje gospodarski oporavak zemlje.

Čelnici Fed-a počet će svoj dvodnevni sastanak kasnije u utorak i očekuje se da će smanjiti kamatne stope po prvi puta od duboke financijske krize prije više od desetljeća.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da blago smanjenje stope „neće biti dostatno".

Gospodarski rast u SAD-u usporio je manje nego što se očekivalo u drugom tromjesečju, što je povećalo izglede za potrošnju nafte. No razočaravajući gospodarski podaci u drugim segmentima povećavaju zabrinutost zbog usporavanja gospodarskog rasta.

Američki i kineski pregovarači u ovom se tjednu sastaju na prvim pregovorima otkako su pristali na primirje u trgovinskom sporu na sastanku grupe G20 prošloga mjeseca.

Ne očekuje se neki velik napredak na njihovom dvodnevnom sastanku u Šangaju. Ipak, dužnosnici i poslovni ljudi se nadaju da će Washington i Peking pokazati barem znakove dobre volje i otvoriti put budućim pregovorima.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 63,79 dolara, te oslabila je 23 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.