SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Radnici Uljanika dobili samo po pola plaće
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 14.11.2017. - 15:49:33

RIJEKA - Kako bi pod hitno podmirili barem jedan mali dio duga prema svojim kooperantima i dobavljačima, u Uljaniku su jučer isplatili pola plaće za listopad. Izuzetak su samo radnici brodogradilišta 3. maj, njih blizu 1.400, koji su je jedini dobili cijelu.

Svi ostali, a riječ je o ukupno oko 3.000 zaposlenika po drugim društvima unutar Grupe, morat će pričekati kraj ovog tjedna kada bi im, prema obećanju Uprave Uljanika, trebala »sjesti« i druga polovina.

Pola »bušte« dobili su i oni radnici na riječkom lokalitetu koji su u sklopu integracije »3. maja« morali prijeći u druga društva unutar Grupe. Tih je oko 380, a u njih se ubrajaju i radnici bivše tvornice »Motori i dizalice« odnosno danas Uljanik Strojogradnje Diesel.

Prema nekakvoj gruboj računici, radilo bi se o kojih desetak milijuna kuna koje su na ovaj način Puljani odlučili preusmjeriti prema dobavljačima i kooperantima pulskog i riječkog brodogradilišta. Nažalost, riječ je samo o kapi u moru njihovih obveza. Koncem rujna cijela Uljanik grupa, podsjetimo, imala je više od pola milijarde kuna kratkoročnih obveza prema dobavljačima i kooperantima, dok je »3. maj« od toga upisivao blizu 160 milijuna kuna.

Sve ovo svjedoči da je situacija u Uljaniku sve napetija i da bez najavljenog restrukturiranja pulskog brodogradilišta nema više manevarskog prostora.

Kao što je naš list objavio, pomoć se ponajprije traži od potencijalnih strateških ulagača, jednog ili više njih, među postojećim dioničarima ili izvan, ali izvjesno je da će se trebati uključiti i država.

Jer, Uljanik brodogradilište koncem prošle godine imalo je 1,5 milijardi kumuliranog gubitka, dok su kratkoročne obveze bile veće od kratkotrajne imovine za iznos od 1,1 milijardi kuna što dovoljno govori o razini nelikvidnosti i upitne dugoročne održivosti pulskog brodogradilišta bez temeljitog »resetiranja«.

Na to su, između ostalog, posebno upozorili i konzultanti PricewatersCoopers u revizorskom izvješću poslovanja Uljanik brodogradilišta za 2016. godinu. Jasno je da ti problemi nisu od jučer, dapače, postoje već duže vremena, a sada se intenzivno traži rješenje.

Iz Uljanik grupe tvrde da na modelu restrukturiranja rade već duže vremena, no konkretniji sastanci s odgovornima u Vladi, u smislu da postoji problem koji treba riješiti, počeli su prije nešto više od mjesec dana.

Baš jučer, kad se Puljanima dogodila i havarija u opremnom bazenu pulskog brodogradilišta, u Vladi je održan sastanak na kojem je predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda trebao prezentirati model restrukturiranja pulskog brodogradilišta. No, osim da je sastanak održan, do nekih konkretnijih informacija jučer je bilo nemoguće doći.