SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
Rade Šerbedžija dobitnik nagrade "Eastern Star 2018." Filmskog festivala u Trstu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.01.2018. - 17:42:30
ZAGREB - Istaknuti filmski i kazališni glumac, redatelj, glazbenik i pisac Rade Šerbedžija dobitnik je ovogodišnje specijalne nagrade Eastern Star 2018. prestižnog 29. Filmskog festivala u Trstu (29. Trieste Film Festival), priopćeno je iz Teatra Ulysses.

Priznanje se dodjeljuje treću godinu za redom za "izražajan karakter u filmskoj industriji, koji kroz svoj rad doprinosi sastavljanju mostova između istoka i zapada". Prethodne dvije godine nagrada je pripala glumicama Iréni Jacob i Monici Bellucci.

Direktori festivala Fabrizio Grosoli i Nicoletta Romeo izjavili su kako im je "iznimna čast dodijeliti nagradu Radi Šerbedžiji, kao jednom od najpopularnijih i najsvestranijih glumaca na međunarodnoj sceni, koji je stvarao na cijelom prostoru nekadašnje Jugoslavije, Italije i drugih zemalja, surađujući s vrhunskim redateljima poput Stanleya Kubricka (Eyes Wide Shut), Johna Wooa (Mission: Impossible II) i Clint Eastwooda (Space Cowboys)".

"No, nagrada je pripala Šerbedžiji ne samo zbog njegova umjetničkog angažmana, nego i zbog njegova zalaganja za civilno društvo te hrabrog i beskompromisnog suprotstavljanja ratu", istaknuli su.

Filmski festival u Trstu održava se od 19. do 28. siječnja, a nagrada Eastern Star 2018. Šerbedžiji će biti svečano uručena u subotu 20. siječnja u kazalištu Miela u Trstu.