SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VINA BELJE
 
Puljić: Graševina mora postati jaki izvozni proizvod
Autor/izvor: SEEbiz / Lider
Datum objave: 20.09.2013. - 12:49:52
OSIJEK - U vinogradima Vina Belje na lokaciji Banovo brdo u Baranji jutros je počela najveća ručna berba graševine u Hrvatskoj.
Vina Belje nalaze se na području vinogorja Baranje i najveći su hrvatski proizvođač grožđa sa 583 hektara vlastitih vinograda. U asortimanu vina primat ima bijeli sortiment u kojem je najviše zastupljena graševina, a od crnih vina posebno treba istaknuti merlot i cabernet sauvignon.

Belje ima pod nasadima 653 hektara vinograda, istaknuo je predsjednik Uprave te tvrtke, Goran Pajnić, dodajući kako je godina bila dobra, a kvaliteta grožđa zadovoljavajuća. Graševina je najveći vinograd te sorte u Hrvatskoj i pod njom je 490 hektara.

- Ove će se godine ubrati pet tisuća tona grožđa. što će dati 3,1 milijun litara vina. Imamo tendenciju rasta prodaje, 35 posto u odnosu na godinu prije, izvoz nam je oko deset posto i nakana nam je to povećati na 20 posto - rekao je Pajnić.

Graševina može i mora postati jaki hrvatski vrhunski izvozni proizvod - istaknula je starija izvršna direktorica Agrokora Ljerka Puljić, stoga će Belje i dalje zanavljati u svojim vinogradima tu vinsku sortu.

- Ove godine imamo rast proizvodnje no kako Hrvatska sama ne može apsorbirati te volumene, izvoz nam je jedina šansa. U tom kontekstu su predviđena i sredstva iz fondova Europske unije za promoviranje vina, odnosno, Hrvatske kao vinske destinacije i tu ćemo svakako aplicirati, istakla je Puljić.

Agrokor koncern je do sada u Belju investirao u mnogobrojne projekte ukupne vijednosti više od 2,3 milijarde kuna, a među najznačajnijim novim projektima su svakako ulaganja na lokaciji Mitrovac koja su još u tijeku. Do kraja godine na Mitrovcu će biti puštena u rad najveća beljska farma mliječnih krava ukupnog kapaciteta 2.000 grla, bioplinskom postrojenju od 2 MW i stakleniku za proizvodnju rajčice koji se prostire na 4,5ha.

Također, u zadnje tri godine Agrokor koncern je uložio 560 milijuna kuna i to u novu Vupikovu luku za utovar i istovar žitarica i uljarica, uređenje zemljišta, poljoprivrednu mehanizaciju, sustave navodnjavanja i povrtlarsku proizvodnju čime su stvoreni uvjeti za proizvodnju proizvoda više dodane vrijednosti. Značajnim ulaganjima u stočarstvo izgrađene su nove svinjogojske farme, obnovljene su tri farme muznih krava te farma tovne junadi. Investirano je u vinograde i turističke sadržaje (vinsku cestu i objekt za prezentaciju vina Goldschmidt), a obnovljen je i vinski podrum u Vupiku.