SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Pšenica i ječam opet zanimljivi slavonsko-baranjskim ratarima
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Slavonije
Datum objave: 27.09.2018. - 13:15:41
OSIJEK - Pred ratarima je novi ciklus uzgoja ozimih kultura - ozimog pivarskog i stočnog ječma, ozime pšenice i ozime zobi. Dio njih već je posijao uljanu repicu, pa im je ovotjedna kiša dobro došla.

- Generalno gledajući, ništa se negativno ne bi trebalo dogoditi što bi, eventualno, moglo ugroziti jesensku sjetvu. One kulture koje su bile u žetvi, čini mi se, zadovoljile su interese otkupljivača i, prije svega, ratara, pa se može očekivati da će sjetveni sklop tijekom jeseni biti sličan prošlogodišnjem sjetvenom skopu - priča Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek Hrvatske gospodarske komore, naglašavajući kako je na području Osječko-baranjske županije približno 212.000 hektara obradivih površina, od čega je proljetnom sjetvom bilo obuhvaćeno oko 130.000 hektara.

Kiša, koja je u ponedjeljak ujutro počela padati, nastavlja, dobro je došla zbog nešto dužeg sušnog razdoblja koje je prethodilo i sigurno će popraviti strukturu jesenske sjetve.

- Važno je istaknuti kako su pšenica i ječam i nadalje interesantni proizvođačima. Drago mi je da se ove kulture polako vraćaju na naše površine, iako nikada nisu nestale, ali su površine zasijane tim kulturama proteklih godina bile nešto manje. Imamo odlične pedološke i klimatološke uvjete za ove žitarice. Površine posijane pšenicom i ječmom će i stoga sigurno biti veće, ali i zbog ovogodišnje otkupne cijene koja je bila nešto bolja nego prošle godine, što također ima znatnog utjecaja - kaže Nad, dodajući kako je postignut određeni paritetni odnos između proteina i hektolitara.

Drugim riječima, ratari su se s tim problemom uspješno uhvatili u koštac.

Povećan uzgoj ozimih kultura, tvrdi Nad, očekuje i zbog klimatoloških poremećaja jer se već nekoliko posljednjih godina pokazalo kako su ozime kulture isplativije od onih jarih. Nastavlja kako su vremenski uvjeti dobro poslužili za skidanje soje, što je dobar preduvjet za sjetvu pšenice koja predstoji.

- Oni koji imaju manje površine, počeli su berbu kukuruza, što sve skupa znači da ćemo imati izuzetno dobre optimalne rokove za jesensku sjetvu u listopadu. Ne treba se bojati ničega - smatra Nad.

Pretpostavka je kako će u Hrvatskoj biti proizvedeno između 900.000 i milijun tona pšenice, a želja struke je da ta količina bude čak i nešto veća, kako zbog plodoreda tako i zbog isplate prvog novca.

Na području Osječko-baranjske županije ove je godine, na 60-ak tisuća hektara, proizvedeno između 250.000 i 300.000 tona pšenice.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, površina zasijana uljanom repicom u 2018. godini na državnoj je razini povećana za 4000 hektara (8,2 posto u odnosu prema godini prije). Uljane repice zasijano je na 53 tisuće hektara, što je jedna od najvećih sjetvi od 1990. godine. U odnosu prema prošloj godini, površine pod ovom uljaricom djelomično je proširio i karanački poljoprivrednik Šandor Sabo.

- Sjetvu uljane repice na nešto većim površinama nego prošle godine završili smo prije desetak dana i kiša koja je u ponedjeljak pala odlično je došla. Posljednji rezultati pokazali su isplativost ove kulture, pa se nadam da će tako biti i iduće godine. Svjesni smo da je cijena uljane repice bila nešto povoljnija zbog toga što je repica podbacila u zapadnoj Europi, navodno zbog neprepoznate bolesti, ali bez obzira na to, nastavili smo njezin uzgoj - priča Sabo, naglašavajući kako je, ipak, vjeran ostao pšenici i ječmu, koji čine ''gro'' jesenske sjetve na njegovim poljoprivrednim površinama. Tvrdi kako je slična situacija u cijeloj Baranji, odnosno Osječko-baranjskoj županiji.
Brza isplata

- U posljednje vrijeme nekako mi je najinteresantniji ječam. Isplata slijedi vrlo brzo, otprilike tjedan dana nakon predaje robe, nema nekih specijalnih kalkulacija kao kod pšenice, a novogradiški otkupljivač nam osigurava sjeme i zaštitu. Sjeme pšenice, pak, nabavljamo od lokalnih dobavljača, poput Belja, Fermoprometa, Granolija, Žita i sličnih - ističe Sabo, dodajući kako će sjetvu ječma početi, ako meteorološki uvjeti to dopuste, najvjerojatnije 5. listopada, a sa sjetvom pšenice krenut će nešto kasnije, ne prije 10. listopada.

Tako razmišlja i Ivo Matijačić, vlasnik tvrtke Anabella, koji kaže kako nije poželjno ranije počinjati s jesenskom sjetvom.

- Naša struktura sjetve bit će, manje-više, standardna. Pšenicu ćemo posijati na 320 hektara, a ozimi ječam na 130 hektara, što je pomalo uobičajeno - ističe Matijačić, dodajući kako se nisu odlučili za uljanu repicu. Htio ne htio, mora biti zadovoljan s otkupnom cijenom pšenice, koja se, kaže, već dvije-tri godine kreće oko jedne kune, dakako u ovisnosti o proteinima. Stoga nisu htjeli mijenjati strukturu sjetve odnosno površine pod ozimim kulturama.