SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE NEKRETNINA
 
Prosječna cijena kvadrata u Zagrebu približava se razini od 2.000 eura
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 11.02.2019. - 13:27:11
ZAGREB - Cijene nekretnina u Hrvatskoj nastavile su rasti i u 2019. godini. 

Potvrđuje to i najnovije istraživanje koje je proveo oglasnik njuškalo.hr na uzorku od 153 tisuće nekretnina. 

- Prosječne cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od gotovo devet posto, a kuće su poskupjele za oko 6,5 posto. Usporedimo li trenutačne cijene stanova s cijenama iz 2011. vidljiv je rast za oko tri posto dok su cijene kuća rasle za više od 10 posto - zaključuju u njuškalu.hr

Ovakav rast cijena nekretnina u Hrvatskoj možemo povezati s rastom potražnje, najviše na području Zagreba i Dubrovnika. Ne čudi stoga da je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu u siječnju iznosila 1988 eura, što je za 11 posto više nego prije godinu dana. Najveći postotni godišnji rast cijena kvadrata stanova zabilježen je u Dubrovniku.

Ondje je trenutačna prosječna tražena cijena kvadrata stana u siječnju iznosila 3828 eura, što je za čak 14 posto više u odnosu na prošlu godinu. Od većih gradova na obali, Zadar bilježi najveći rast cijena stanova, i to za čak 12,6 posto, Split istodobno bilježi rast od gotovo 10 posto, a Šibenik od šest posto. 

U posljednje vrijeme Osijek pokazuje sve ubrzaniji rast cijena, pa je tako prosječna cijena kvadrata stana tamo viša za gotovo četiri posto u odnosu na razdoblje prije godinu dana i trenutačno iznosi 966 eura. Dok se prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu približava granici od 2000 eura, kvadrati stanova u okolnim gradovima znatno su povoljniji. Tako, primjerice, prosječna tražena cijena kvadrata stana u Velikoj Gorici iznosi 1226 eura i bilježi godišnji rast od gotovo pet posto. Istodobno, prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zaprešiću iznosi 1150 eura. 

Prosječne cijene stanova u okolnim gradovima su 35 do 45 posto povoljnije u odnosu na Zagreb. Gledamo li prosječne cijene kvadrata kuća s dvorištem, one su u gotovo svim hrvatskim gradovima niže u odnosu na kvadrate stanova. Od većih gradova iznimke su Dubrovnik, gdje je kvadrat kuće 22 posto skuplji od kvadrata stana, te Split gdje je kvadrat kuće za šest posto skuplji od kvadrata stana. Razlog je tome velika koncentracija luksuznih kuća na spomenutim područjima.