SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPOREDBE
 
Proizvođači pića: Podravka pada, Atlantic i Jamnica rastu
Autor/izvor: SEEbiz / iCapital
Datum objave: 10.04.2013. - 12:03:13
ANALIZA - Prošli tjedan Ministarstvo financija povuklo je iz prijedloga Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića smanjenje iznosa posebnog poreza na bezalkoholna pića s 40 HRK na 30 HRK po hektolitru.
Prema izjavama iz udruženja proizvođača pića RH je jedina zemlja u regiji i jedna od rijetkih u EU u kojoj se i dalje plaća poseban porez na bezalkoholna pića, pri čemu ukupni državni nameti čine oko 50% maloprodajne cijene 1,5 litre bezalkoholnog pića. Što se pak tiče stanja na tržištu bezalkoholnih pića nakon dramatičnog pada domaće proizvodnje koja se pod utjecajem negativnih gospodarskih trendova od 2008. do 2011. smanjila za gotovo 30%, prošle godine zabilježena je stabilizacija i blagi oporavak proizvodnje. Konkretno, članice udruženja proizvođača pića (čine oko 70% RH tržišta) u 2012. su proizvele 273.700 hektolitara, što je 4,5% više u odnosu na godinu ranije.

Što se pak tiče proizvođača bezalkoholnih pića koji kotiraju na Zagrebačkoj burzi posebno bismo izdvojili Jamnicu, Atlantic Grupu i Podravku. U 2012. Jamnica je zabilježila 1.250 mil HRK prihoda od prodaje što je u odnosu na godinu ranije rast od 5,5%. Ako pak pogledamo kod Atlantic Grupe strateško poslovno područje Pića možemo vidjeti da je zabilježilo rast od 0,2% u odnosu na 2011. Ovdje treba biti oprezan jer se ovi podaci ne odnose samo na RH.

Promatrajući po tržištima, potrebno je istaknuti dvoznamenkasti rast prihoda od prodaje SPP-a Pića na tržištu Rusije koji je ostvaren rastom prodaje brenda Donat Mg. Promatrajući po kategorijama, rast je ostvaren u kategoriji gaziranih bezalkoholnih pića s brendom Cockta koji je na tržištima Hrvatske i Bosne i Hercegovine ostvario dvoznamenkastu stopu rasta, kategoriji funkcionalnih voda s brendom Donat Mg koji je na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Rusije ostvario dvoznamenkastu stopu rasta i kategoriji voda s brendovima Kala i Kalnička.

Na koncu ako pogledamo Podravku možemo vidjeti da kategorija Pića pala za 7% u odnosu na 2011. što je samo nastavak negativnog niza koji ova kategorija bilježi zadnjih par godina.

www.icapital.hr