SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZBOG VELIKOG INTERESA
 
Produžena izložba "Leonardo da Vinci - genij i njegovi izumi"
Autor/izvor: Jurica Ilić
Datum objave: 19.08.2015. - 13:51:42
ZAGREB - Jedna od velikih izložbi koja je u posljednje vrijeme zaintrigirala domaću publiku i turiste koji su posjetili Zagreb, "Leonardo da Vinci - genij i njegovi izumi", zbog velikog interesa bit će produžena sve do studenog prema odluci organizatora.
Ta izložba održava se u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma od 22. travnja.

Konceptualno je podijeljena na četiri elementa; zrak, vodu, zemlju i vatru. Za naprave koje su velike i do nekoliko metara, prema nacrtima jednog od najvećih mislilaca, kreativaca i znatiželjnika ljudskog roda, Leonarda da Vincija, bili su zaduženi stručnjaci iz Firence koji su na eksponatima radili nekoliko godina, služeći se prirodnim materijalima kao što su drvo, užad, ljepilo i tkanina, a proučavajući poznate Leonardove kodekse „Codici Vinciani".

Jedna od najpopularnijih sprava među posjetiteljima je upravo soba s ogledalima. Nije zanemaren ni umjetnički dio te je dio izložbe posvećen Leonardu – slikaru, kroz replike 'Posljednje večere', 'Dame s hermelinom' ili 'Mona Lise'... Značajan dio izložbe čine i anatomski crteži ljudskog tijela koje je Leonardo da Vinci skicirao fantastičnom preciznošću.

Izlošci obuhvaćaju Leonardove vizije helikoptera, jednostavnu preteču padobrana, zmaj za letenje, tenk, primjere pogonskog prijenosa, bicikl, podmornicu, hidrauličnu pilu, vertikalnu bušilicu i još mnogo drugih koji nisu samo edukativno bitni već su i zanimljivi različitim uzrastima.

Leonardo da Vinci idealan je primjer renesansnog duha koji je svoju ingenioznost pokazivao u raznovrsnim domenama poput arhitekture, slikarstva, matematike, anatomije, dizajna, mehanike...

Nasljeđe tog genija su neobične vizije i to pola tisućljeća prije svijeta kakvog danas poznajemo, a dokaze njegovog genija nailazimo u svakodnevnom životu. Koji su to provjerite još u sljedeća tri mjeseca u Zagrebu.

Izložba je otvorena svakim danom od 9 – 19 sati te radi i praznicima, a ulaznice možete kupiti na ulazu Kineskog paviljona