SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TUŽBA
 
Prodanović: Todorić će podnijeti ustavnu tužbu za lex Agrokor
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.11.2017. - 07:52:48
ZAGREB - Ivica Todorić podnijet će ustavnu tužbu za lex Agrokor, ona je u pripremi, najavio je jedan od njegovih odvjetnika Čedo Prodanović.

Objavom detalja iz arbitražne presude u Ženevi u slučaju Ina Mol najzadovoljniji je Ivo Sanader i njegov odvjetnički tim, a razloga za osmijeh ima i Ivica Todorić i njegov odvjetnički tim, koji u oba slučaja čine Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, koji kaže: "Nije vrijeme za velika slavlja, ali sigurno da nam ova presuda pruža satisfakciju jer ona ukazuje da je ono što su obrana i Sanader godinama govorili točno te da je na određeni način ovo nepravično suđenje, a s druge strane da je cijeli postupak impostiran i da ga je teretio jedan jedini svjedok - Ježić za kojeg sada arbitraža govori ono što smo i mi govorili, da je on nevjeorjdostojan svjedok, jer je o istim stvarima govorio na tri različita načina. Mi smo ukazivali na tu činjenicu da je on bio kontradiktoran".

"Svi procesi bilo da se radi o građanskom, trgovačkom ilil kaznenom sudu kod utvrđivanja činjenica imaju istu metodologiju, Nemojte mi reći da jedan član Akademije ili najbolji sudac arbitraže ne može razlučiti kad neka osoba kaže tri različite stvari o istoj temi te da ne može razlučiti govori li ta osoba istinu ili ne", odvratio je Prodanović u razgovoru za RTL na opasku da je riječ o arbitrima ( nisu čak ni suci) iz Trgovačkog prava pa zašto bi njihov pogled na jedan kazneni proces bio vjerodostojan.

Oni su navodno diskvalificirali i suca Ivana Turudića jer u zapisnik nije unosio vjerodostojno iskaze svjedoka na što je Prodanović upozorio: "Nije samo ovaj Arbitražni sud rekao da je on pristran u ovom postupku, to je rekao i Vrhovni sud koji je usvojio naš zahtjev za izuzećem suca Turudića. On je nakon odluke Ustavnog suda u više navrata napadao tu odluku. Javite mi ako ikad pročitate kada je neki sudac napadao Viši sud jer mu je ukinuo presudu i to putem novina".

Sanaderova obrana stalno ističe da je Ježić nevjerodostojan jer tih pet milijuna eura koje je od Mola preuzeo za Sanadera nikad nije vratio, ali presuda nije pravomoćna, a na to Prodanović napominje: "Sigurno to nije novac iz MOL-a, iako je istraga tako krenula, što nije točno. Ali činjenica je da taj novac nije vraćen. On je govorio da je to novac od gospodina Sandera, a zašto je nakon 12 dana dokapitalizirao svoje tvrtke, sud te dokumetne nije želio prihvatiti kao dokaz. Ali to nije novac od Sanadera".

Prodanović je napomenuo i da za Sanadera zastara nastupa za 20 godina, a osvrnuvši se na tezu da bi ova arbitražna presuda , tj njezino obrazloženje mogla ići na ruku i drugom njegovom klijentu Ivici Todoriću, kazao je: "Time se bave njegovi odvjetnici u Velikoj Britaniji. Oni tvrde, kao i on, a to je na temelju određenih događaja koji su se desili ovdje, da on neće imati fer suđenje u Hrvatskoj jer se politika već sad uplela u postupak te da se time ne garantria nepristrano suđenje bez pritiska. On se u tome osjeća loše i ne želi da mu se sudi u takvim okolnostima".

Upitan hoće li na ročištu 10. travnja u Londonu britanskom sucu prikazati Hrvatsku kao neku banana državu u kojoj je pravosuđe izloženo političkom pritisku, kazao je da "samo može reći da mu se čini da će kolege iz Velike Britanije na taj način postupiti".

Upitan zašto je Todorić pobjegao je li samo htio izbjeći odlazak u Remetinec, pa makar i na dva dana kao ostali ili se nema namjeru nikada više vratiti, Prodanović je objasnio

 "Istina je da je on dolazio u London i odlazio iz Londona. Bio je i u Zagrebu pa objavljena je početkom listopada fotografija kako kupuje na kisoku. U Londonu je bio kad se odlučivalo i istražnom zatvoru. On smatra, a ja to podržavam, da nije bilo nikakvog razloga da se 14 ljudi pusti na slobodu a njega pritvara, jer razlozi za puštanje su apsolutno identični kao i za druge osumnjičenike. Kao što bi oni mogli utjecati u šest mjeseci na svjedoke tako bi mogao i on".

Kazao je i da su se vidjeli s Todorićem i da je "samo privid da je njemu ugodno, jer u ovim godinama našao se u situaciji da živi van obiteljskog kruga i bez svojih prijatelja, ali on je odabrao taj put".

No tko ga je tjerao da potpiše Lex Agrokor, na blogovima je najavljivao kako ima dokaze da je bio ucjenjen, natjeran, kako su mu prijetili Dalić, Ramljak pa se postavlja pitanje je li odvjetnicima ikad pružio dokaze za to - "Čuli smo od njega da je bio pritisak na njega i članove njegove obitelji i da to inače ne bi potpisao", odvratio je Prodanović, a na pitanje hoće li Todorić podnijeti ustavnu tužbu za lex Agrokor, odgovorio je: "Sigurno i ona je u pripremi".

Hoćemo li to možda čuti u nekom televizijskom intervjuu koji je najavio, svi se pitaju, a Prodanović odvraća: "Nadam se da hoćemo, neke stvari on kalkulira kada će izaći s njima u javnost".