SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZRUČENJE
 
Proces izručenja Zdravka Mamića počinje u ponedjeljak
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 25.05.2019. - 08:11:31
ZAGREB - Procedura za izručenje Zdravka Mamića iz BiH pokrenut će se, najvjerojatnije, u ponedjeljak.
Rješenje o istražnom zatvoru, potvrđena druga optužnica protiv Mamića i zahtjev za izručenje bit će tada poslani sa Županijskog suda u Osijeku na adresu Ministarstva pravosuđa RH, koje će na temelju tih papira potom tražiti njegovo izručenje od nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini.

Optužnica i sve nedavne odluke optužnog vijeća jučer su, naime, poslani na adrese stranaka. Od trenutka kada ih zaprimi, obrani počinje teći rok od tri dana za žalbu na istražni zatvor, no ona ne odgađa izvršenje – Vrhovni će sud o njoj odlučivati tek kada Mamić bude iza rešetaka osječkog zatvora, piše Večernji list.

Poznato je od jučer i ime suca pred kojega će stati Zdravko Mamić, sin mu Mario i brat Zoran, zatim Damir Vrbanović, Nikky Arthur Vuksan, Igor Krota i Sandro Stipančić, optuženi za izvlačenje 200 milijuna kuna iz Dinama.

Sudit će im 54-godišnja Azra Salitrežić. Županijskom je sutkinjom u Osijeku imenovana lani u lipnju, taman nekako kada je Zdravko Mamić prvi put presuđen na istome tom sudu. Radno joj je mjesto prije bilo u istoj zgradi, ali kat niže, na osječkom Općinskom sudu, kamo je kao sutkinja stigla još 1989. godine. Rođena je Osječanka, a uz njezino se ime ne vežu nikakve kontroverze ili skandali.

– Odličan je sudac, kvalitetna i iskusna, zaista zna svoj posao. Na pravome je mjestu – ocjenjuju njezine kolege. Suđenje braći Mamić bit će joj dosad najveći izazov u karijeri. Riječ je, naime, o kompleksnom i ogromnom predmetu za čije je spise, doznajemo, oslobođena cijela jedna sudnica na drugome katu osječke palače pravde – i popunjena je. Sutkinja ima rok od dva mjeseca da zakaže pripremno ročište.