SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TURISTIČKA SEZONA
 
Prihod od crnogorskog turizma 620 mil. eura
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 04.10.2013. - 15:38:36
PODGORICA - Ove godine sezonski je zapošljeno 10.244 građana iz Crne Gore, rekao je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.
"Dobra turistilka promocija ima presudan efekat na razvoj turizma, ali značajan uticaj i na druge izbore, uključujući investicione odluke. Stoga smo uveli inovatinost u promociju i prilagodili se novim trendovima oglašavanja-realizuje se kapmanja između planina i mora, kao i online kampanja i to putem Googl-a, Trip Advisor-A, YouTube-a, Facebook-a. Takođe, blogeri iz regiona pišu o našoj zemlji", rekao je danas Gvozdenović na konferenciji za novinare povodom predstavljanja rezultata ljetnje turističke sezone.

Prema procjenama Ministarstva održivog razvoja i turizma za prvih osam mjeseci od turizma prihodovano je 620,6 miliona eura, što je za 1,9 odsto više u odnosu na prošlogodišnji period.

"Samo tokom prvih osam mjeseci Crnu Goru je posjetilo 1.186.261 turista, odnosno 2,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Procjenjuje se da su podaci za septembar 2013. nezanemarljivo bolji od uporednog perioda prošle godine", istakao je Gvozdenović.

Prema podacima dobijenim od JP Nacionalni parkovi Crne Gore za prvih devet mjeseci broj posjetilaca je 183.178, što je za 17 odsto više nego u istom periodu prošle godinem dok je ostvareni prihod 611.733 eura, što je 38 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema informacijama iz JP Aerodromi Crne Gore ukupan broj putnika koji je doputovao na aerodrome u Crnoj Gori za devet mjeseci je veći za 16 odsto.

"Ukupan broj aviona koji je sletio na aerodrome u navedenom periodu je veći za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine. U navedenom periodu na aerodrome Podgorica i Tivat slijetali su avioni sa tržišta Srbije, Slovenije, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Austrije, Švajcarske, Njemačke, Belgije, Francuske, Velike Britanije, Danske, Švedske, Turske, Češke i Italije", rekao je Gvozdenović..

Prema podacima dobijenim od tri mobilna operatera koji su prisutni na crnogorskom tržištu- Telenor, T-mobile, Mtel, za devet mjeseci ove godine zabilježen je broj od 3.651.585 korisnika roaming usluga, što je 6,9 odsto više korisnika roaming usluga nego u istom periodu prošle godine.

Ukupan broj ležajeva u ugostiteljskim objektima za koje je ovo Ministarstvo izdalo po prvi put odobrenje za rad u 2013.godini je 1.708.

"U istom periodu je kategorisano 70 ugostiteljskih objekata, od čega je 16 novih kategorizacija. Što se tiče zakupa plaža i priveremenih objekta, ono po čemu se ovogodišnje postupanje izdvaja je sledeće: 683 tenderska postupka, 770 učesnika u postupku masovnosti, veliko interesovanje ponuđača. Ugovoreni prihod je 5.336.147,37 eura, što je sedam odsto više nego lani", istakao je Gvozdenović.