SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Premija osiguravatelja porasla 2,4 posto na godišnjoj razini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.07.2017. - 07:46:19
ZAGREB - Krajem lipnja su, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala ukupnu bruto premiju u iznosu od 4,9 milijardi kuna, što predstavlja rast od 2,4 posto u odnosu na lipanj prošle godine.

U skupini neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine porasla je za 3,4 posto, na 3,4 milijarde kuna.

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je porasla za 0,38 posto, na 1,5 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

"Ti pozitivni trendovi u najvećoj se mjeri mogu pripisati jačanju segmenta neživotnog osiguranja, koje tradicionalno zauzima najveći udio", ocjenjuju analitičari InterCapitala u osvrtu na izvješće HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem lipnja u iznosu od 1,06 milijardi kuna ili 0,4 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom nešto većom od milijardu kuna.

Taj je iznos premije za 0,6 posto niži nego u lipnju prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem lipnja u iznosu od 1,1 milijardom kuna, što je za 5,1 posto manje u odnosu na premiju iz lipnja lani.

Krajem lipnja je najveći tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 28,86 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 1,4 milijarde kuna.

Drugi je Allianz sa 636,45 milijuna kuna premije, odnosno 12,91 postotnim tržišnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc s 423,9 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 8,6 posto.

Croatia osiguranje je krajem lipnja zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 32,43 posto, uz premiju od 1,1 milijardu kuna, dok je u segmentu životnih osiguranja također bilo na prvom mjestu s udjelom od 20,91 posto, odnosno s 319,6 milijuna kuna premije.

Drugo mjesto u životnim osiguranjima zauzeo je Allianz s udjelom od 18,25 posto i premijom većom od 279 milijuna kuna, dok je u segmentu neživotnih osiguranja na drugom mjestu bio Euroherc s udjelom od 12,46 posto i premijom od 423,9 milijuna kuna.