SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Premija osiguravatelja porasla 2,39 posto na godišnjoj razini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.08.2017. - 07:23:09
ZAGREB - Krajem srpnja su, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala ukupnu bruto premiju u iznosu od 5,65 milijardi kuna, što predstavlja rast od 2,39 posto u odnosu na srpanj prošle godine.

U skupini neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija u srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine porasla je za 3,07 posto, na 3,9 milijarde kuna.

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je porasla za 0,91 posto, na 1,7 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem srpnja u iznosu od 1,25 milijardi kuna ili 0,41 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom većom od 1,1 milijardu kuna.

Taj je iznos premije za 0,6 posto niži nego u srpnju prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem srpnja u iznosu od 1,29 milijardi kuna, što je za 3,78 posto manje u odnosu na premiju iz srpnja lani.

Krajem srpnja je najveći tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 28,28 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 1,59 milijardi kuna.

Drugi je Allianz sa 734,8 milijuna kuna premije, odnosno 12,99 postotnim tržišnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc s 503,9 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 8,9 posto.

Croatia osiguranje je krajem srpnja zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 31,99 posto, uz premiju od 1,25 milijardi kuna, dok je u segmentu životnih osiguranja također bilo na prvom mjestu s udjelom od 19,94 posto, odnosno s 347,3 milijuna kuna premije.

Drugo mjesto u životnim osiguranjima zauzeo je Allianz s udjelom od 18,19 posto i premijom većom od 316,8 milijuna kuna, dok je u segmentu neživotnih osiguranja na drugom mjestu bio Euroherc s udjelom od 12,88 posto i premijom od 503,9 milijuna kuna.