SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZAZOVI
 
Pred autoindustrijom izazovna 2019.
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 01.01.2019. - 17:48:00
Zadnja izmjena: 01.01.2019. - 17:50:52
NEW YORK - Automobilska industrija je možda ciklični biznis, ali malo tko je mogao predvidjeti nevjerojatne događaje koji su obilježili godinu za nama.

Iznenadna smrt prvog čovjeka Fiat-Chryslera, Sergia Marchionnea, uhićenje direktora alijanse Renault-Nissan-Micubishi, Carlosa Ghosna, prijetnje američkog predsjednika „Fordu“ zbog najavljenog otpuštanja radnika, kao i skandali direktora „Tesle“, Elona Muska, koji je u nastupu uživo u jednoj emisiji pušio joint i bio pod istragom federalnih regulatora zbog svojih tvitova, najvažniji su događaji u automobilskom sektoru u 2018, prema ocjeni televizije CNBC.

Američka TV mreža navodi da kamatne stope na kredite u SAD-u trenutno rastu, te da prodaja automobilskih kompanija pada nakon nekoliko godina rekordnih rezultata.
Proizvođači automobila se, kako dodaju, sve više oslanjaju na profit od skupljih kamiona i SUV vozila kako bi održali financije zdravim, pri čemu su razapeti između rastućih materijalnih troškova i nastojanja da se što bolje pozicioniraju u industriji prometa koja se ubzano menja.

Vijesti o iznenadnoj smrti Sergia Marchionnea tokom ljeta i kasnije uhićenje Carlosa Ghosna snažno su uzdrmale auto-industriju, dok je Musk, iako odranije kontroverzan, uspio da izjavama o privatizaciji „Tesle“ i svojim sukobom sa federalnim regulatorima, iznenadi gotovo sve.

„Visoko-ciklična globalna auto-industrija je ove godine bila teško pogođena zabrinutošću zbog ponovnih pregovora o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA), kineskih trgovinskih tarifa i rastućih kamatnih stopa. Ali mislimo da su deinice auto-kompanija spremne za bolju godinu“, smatra Garrett Nelson iz istraživačke kompanije CFRA.

„Naše uvjerenje proizlazi iz činjenice što su mnoga pitanja, koja su vršila pritisak na dionice, sada ili otklonjena ili su u procesu rješavanja“, dodao je on.
Američka Nacionalna asocijacija trgovaca automobilima očekuje da će prodaja automobila u SAD-u pasti ispod 17 milijuna jedinica u 2019. godini, prvi put od 2014. godine, a slična očekivanja ima i Nelson.

Rastuće kamatne stope i slabljenje ekonomskog rasta bit će glavni faktori koji će utjecati na usporavanje, iako će prodaja profitabilnih SUV vozila i krosovera i dalje rasti, dijelom potaknuta niskim cijenama benzina, smatra Nelson.