SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUKOB INTERESA?
 
Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Plenkovića, Božinovića i troje bivših ministara
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 05.09.2019. - 14:25:25
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića.

Riječ je o putovanju izaslanstva HDZ-a vladinim zrakoplovom u Helsinki gdje se održavao kongres Europske pučke stranke.

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak o Andreju Plenkoviću i ministrima zbog nedostavljanja dokumentacije o putu u Helsinki, i to na temelju članka 5 koji se odnosi na kršenje načela obnašanja dužnosti, javlja naša reporterka.

Povjerenstvo je, naime, raspravljalo o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića.

No, zbog nepotpunih informacija Povjerenstvo nije moglo odlučiti odlučiti o pokretanju ili nepokretanju postupka o meritumu puta u Helsinki, međutim predložili su tijekom sjednice da se pokrene postupak ili zbog povrede načela obnašanja dužnosti ili zbog nedostavljanja dokumentacije.

U Povjerenstvu su rekli da putne naloge nisu dobili samo u dva slučaja - u ovom i u slučaju puta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD. Tada su službe putni nalog proglasile klasificiranim podatkom.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošle godine je otvorilo postupak jer je izaslanstvo HDZ-a u Helsinki, gdje se održavao Kongres Europske pučke stranke, putovalo vladinim zrakoplovom.