SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Povjerenstvo demantira Tolušića: Nije tražio naše mišljenje o imovinskoj kartici
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 07.05.2019. - 19:20:00
Zadnja izmjena: 07.05.2019. - 20:15:30
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa oglasilo se o tome je li doista uputilo ministra da ne upisuje garažu i pomoćne objekte.

Nakon što je Telegram jučer objavio kako se podaci iz katastra dramatično razlikuju od popisa imovine koju je prijavio u svojoj imovinskoj kartici, ministar Tomislav Tolušić za Jutarnji izjavio je kako se "pri upisu kuće u imovinsku karticu konzultirao s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa i dobio od njih uputu da se upisuje samo kvadratura stambene površine te da nije potrebno upisivati garažu i pomoćne objekte".

No, Povjerenstvo je demantiralo ministrove tvrdnje.

Ministar Tolušić se s povjerenstvom nije konzultirao pri upisu kuće u imovinsku karticu, nego ih je kontaktirao tek jučer.

"Nastavno na vaš upit obavještavamo vas da je ministar Tomislav Tolušić jučer kontaktirao Povjerenstvo telefonskim putem, a zatražio je i pisanim putem mišljenje o načinu na koji bi trebao određene nekretnine navesti u imovinskoj kartici. Osim navedenog, Povjerenstvo nema evidentirano da je dužnosnik u nekom prethodnom razdoblju tražio mišljenje Povjerenstva koje bi se odnosilo na imovinsku karticu", javila je Telegramu glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić. Dakle, Povjerenstvo ne zna ništa o navodnim konzultacijama koje je Tolušić s njima obavio pri upisu kuće u imovinsku karticu.

Prema tumačenju Povjerenstva, dužnosnici u imovinskim karticama moraju navesti sve nekretnine koje posjeduju.

"Kad je riječ o kući s okućnicom, dužnosnici su obvezni kao vrstu nekretnine navesti „kuća s okućnicom" te navesti ukupnu površinu okućnice. Pritom nije nužno navoditi svaki pojedini objekt koji je izgrađen na toj okućnici, međutim dužnosnici moraju voditi računa da u rubrici o približnoj tržišnoj vrijednosti nekretnine prikažu vrijednost nekretnine koja uključuje sve eventualne objekte sagrađene na istoj. Ministar Tolušić u svojoj imovinskoj kartici uopće nije prijavio okućnicu nego samo kuću, i to jednu."

Druga opcija koja je također prihvatljiva Povjerenstvu jest da dužnosnici zasebno prijave samo zemljište, a zasebno svaki pojedini izgrađeni objekt na istom", pojasnili su iz povjerenstva.