SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUMNJE
 
Poljoprivrednici sumnjaju u pogodovanje novim Agrokorovim tvrtkama
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.01.2019. - 16:52:19
ZAGREB - Hrvatska udruga poljoprivrednika potražit će pomoć odvjetnika koji bi trebali proučiti je li sve zakonito vezano uz anekse ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta Agrokorovim tvrtkama. Poljoprivrednici tvrde da se Agrokoru pogodovalo prije i da mu se pogoduje i danas.

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić najavio je da će Udruga angažirati odvjetnički ured koji će proučiti sve vezano uz anekse ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta Agrokorovim tvrtkama. Ako je bilo kršenja zakona podnijet će kaznene prijave.

Hrvatskoj udruzi poljoprivrednika nedopustivo je, kako kažu, da državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak vrši pritisak na načelnike općina i gradonačelnike s područja na kojima Agrokor ima u zakupu državno poljoprivredno zemljište da potpišu anekse ugovora kojima bi se produljio dugogodišnji povoljni zakup tog zemljišta s novim zrcalnim društvima formiranim nakon nagodbe u Agrokoru, istaknuli su čelnici te udruge na konferenciji za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede.

Na spornom sastanku većina načelnika općina i gradonačelnika s područja istočne Slavonije i Baranje odbila je potpisati anekse ugovora kojim bi se produljio dugogodišnji povoljni zakup poljoprivrednog zemljišta za tvrtke u sastavu Agrokora.

Čelnici Hrvatske udruge poljoprivrednika pitaju što predviđa Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a pitaju se jesu li u Agrokorovom slučaju poštovane sve odredbe zakona koje reguliraju zakup zemlje, najamninu itd.

"Te se odredbe primjenjuju na mnoge OPG-ove i obrte. Zanima nas je li u zadnjih pet godina Agrokor plaćao najam za svo zemljište i na vrijeme. Ako nije, kao što govore informacije koje smo dobili, zašto se ugovor o najmu nije raskinuo", upitao je Jaić.

Iz Hrvatske udruge poljoprivrednika predlažu da se raspišu novi natječaji za zemljišta za koja se utvrdi da je u njihovu korištenju bilo kršenja zakona. Na te bi se natječaje mogli javiti i tvrtke iz sustava Agrokor, ali i OPG-ovii, poljoprivredni obrti i tvrtke koje su, tvrdi Jaić, do sada bile u podređenom položaju naspram Agrokora.
U ministarstvu poljoprivrede tvrde da nije riječ o produljenju starih ugovora nego se radi o postojećim ugovorima koji su sklopljeni po prijašnjim zakonima te nova tvrtka preuzima prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor.

DORH tvrdi da sastanak nije bio tajan te da državno odvjetništvo nije ni na koji način nagovaralo lokalne čelnike da Agrokoru prepuste zemljište. Poručuju da na takvim sastancima predstavnici državnog odvjetništva iznose pravna stajališta svim nazočnim sudionicima, a ne nagovaraju nikoga ni na što.