SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAGA
 
Policija i DORH bave se Penavinim objavljivanjem videa djece
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr / Media Servis
Datum objave: 22.01.2019. - 11:35:39
ZAGREB - Policija i DORH istražuju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu zbog objave videa djece koja ne ustaju na himnu na službenim stranicama Grada, objavio je Media Servis na Twitteru.

PU vukovarsko-srijemska u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom utvrđuje sve okolnosti vezano uz objavljivanje sporne video-snimke na službenim stranicama Grada Vukovara, potvrdili iz policije za Media servis.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (HDZ) u ponedjeljak 14. siječnja je održao konferenciju za medije na kojoj je ustvrdio da je Hrvatska ugrožena "puzajućom velikosrpskom agresijom", čiji je epicentar navodno baš Vukovar.

Penava je u skoro jednosatnom obraćanju medijima prozvao i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca zbog posjeta osuđenim ratnim zločincima u zatvoru i upozorio na četnička obilježja diljem grada.

"Što reći kad ta ista osoba 2016. po pravomoćnoj presudi posjeti osobno u zatvoru ratne zločince s ukupno 138 godina zatvorske kazne?" upitao je Penava te ocijenio da to "ne može biti slučajnost".

Istaknuo je i da "u Hrvatskoj postoje skupine koje ne žele respektabilnu Hrvatsku i, budući da su minorne, služe se lažima, širenjem pesimizma i defetizma, preuveličavanjem i zastrašivanjem".

"Ta politika ima svoj legalitet na području Republike Hrvatske, ali s obzirom na broj glasača koje ima, pitanje je ima li i legitimitet", rekao je Penava.

Pupovcu je zamjerio i što se 17. studenoga prošle godine, kada je posjetio Vukovar i bacio vijenac u Dunav, a vijenac je položio i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, nije poklonio samo žrtvama velikosrpske agresije na grad, što Penava smatra čistom provokacijom.

Novinarima je, između ostalog, prikazao i slajd s fotografijom snimljenom u gradskoj četvrti Borovo naselje na kojoj se vidi u snijegu napisano "četiri S" te kratki video s finalne utakmice Nogometnog središta Vukovar održane prošle godine, a na kojoj se vidi kako izvođenje hrvatske himne učenici Srednje tehničke škole Vukovar, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, prate sjedeći na tribini. Za takvo ponašanje okrivio je one "koji tu djecu uče ne voliti zemlju u kojoj žive" i "sustav koji je to omogućio".

Penava je na svojoj stranici na Facebooku objavio i link na službenu internetsku stranicu Grada Vukovara na kojoj je izvještaj njegova istupa s presice, ali i snimak s lokalne nogometne utakmice, na početku koje neki vukovarski tinejdžeri ne ustaju tijekom izvođenja hrvatske himne. Pritom nije zamaglio lica maloljetnika niti na bilo koji drugi način pokušao zaštititi njihov identitet dok ih koristi kao alat u svojim političkim potezima.