SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Pojačana potražnja za uslugama prijevoza pritisnut će prodaju vozila do 2040.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.11.2017. - 15:33:13
LONDON - Globalna prodaja vozila smanjivat će se u iduća dva desetljeća zbog pojačane potražnje za uslugama prijevoza kakve nude kompanije poput Ubera ali će potražnja za naftom i dalje rasti, zaključci su istraživanja objavljenog u utorak.

Prodaja vozila u Sjedinjenim Državama, Europi, Kini i Indiji smanjivat će se iz godine u godinu i kliznuti na 54 milijuna u 2040. godini dok će ukupni broj prijeđenih milja porasti za 65 posto, na oko 11 milijardi milja godišnje, pokazalo je istraživanje tvrtke IHS Markit koja objavljuje ekonomske procjene i podatke o svjetskim energetskim i automobilskim tržištima.

Trenutno se na tim tržištima prodaje oko 80 milijuna vozila godišnje.

Unatoč manjem broju prodanih automobila potražnja za naftom trebala bi porasti sa sadašnjih 98 milijuna barela dnevno na 115 milijuna barela dnevno u 2040. godini. To posebno vrijedi za upotrebu izvan sektora prijevoza.

U IHS Markitu su utvrdili i da će više od 80 posto vozila prodanih u 2040. godini još uvijek koristiti neki oblik motora s unutarnjim sagorijevanjem.

Udio električnih vozila u ukupnom broju prodanih automobila trebao bi 2040. godine iznositi oko 19 posto.

Dodatnih 14 posto činit će hibridna vozila, koja imaju elektromotore i motore s unutarnjim sagorijevanjem.

"Potrošači počinju prihvaćati" sofisticiranu tehnologiju električnih i autonomnih vozila, konstatirao je u intervjuu Tom De Vleesschauwer, voditelj IHS Markitova odjela za prijevoz i mobilnost.

Dok kupnju električnih vozila u značajnoj mjeri podupiru razvoj tehnologije i državni poticaji, utjecaj potrošača najviše dolazi do izražaja kod naručivanja usluga prijevoza preko platformi koje nude kompanije poput Uber Technologiesa i kineskog Didi Chuxinga, smatra potpredsjednik IHS Markita Daniel Yergin.

On napominje kako su u IHS Markitu iznenađeni „što se potražnja za naftom ne smanjuje već raste". Naglašava i da samo trećina ukupne potražnje za naftom otpada na automobile.

Autori istraživanja očekuju da će proizvođači nafte do 2040. godine morati razviti nove projekte koji će na tržište izbaciti dodatnih 43 milijuna barela dnevno budući da potražnja raste a postojeća se polja prirodno iscrpljuju