SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTUŽNICA
 
Podignuta optužnica protiv Nade Čavlović Smiljanec
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 23.06.2015. - 10:44:26
ZAGREB - USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, osječkog poduzetnika Željka Biloša i bivše pročelnice osječke Porezne uprave Ružice Kovačević zbog trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, te poticanja na ta kaznena djela.
Kako je USKOK danas objavio, ne navodeći imena optuženih već samo funkcije, inicijale i godišta, optužnicom se prvookrivljenoj N. Čavlović Smiljanec i drugookrivljenoj R. Kovačević stavlja na teret da su od srpnja 2012. do svibnja 2013. godine na traženje trećeokrivljenog Biloša poduzele radnje u namjeri pogodovanja njegovom trgovačkom društvu. Biloš je, navodi USKOK, unatoč neispunjavanja zakonskih uvjeta tražio da se njegovom društvu ishodi odobrenje za otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od preko 8,38 milijuna kuna i istovremeno onemogući provedba ovrhe poreznog duga u iznosu od gotovo 27,2 milijuna kuna.

USKOK navodi da je onemogućena ovrha iznosa od više od 9 milijuna kuna, čime je za navedeni iznos uvećan za kamate, odnosno za najmanje 9,498 milijuna kuna, oštećen državni proračun.