SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SURADNJA
 
Plinacro i BH-Gas jačaju suradnju
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.04.2017. - 15:09:26
ZAGREB - Hrvatski i bosanskohercegovački operatori plinskog transportnog sustava Plinacro i BH-Gas u četvrtak su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju i suradnji kojim se predviđa suradnja u povezivanju transportnih plinskih sustava dviju zemalja, priopćeno je iz Plinacroa.
Plinacro i BH-Gas dogovorili su nastavak i intenziviranje zajedničkih aktivnosti na pripremi projekata povezivanja transportnih plinskih sustava Hrvatske i Bosne i Hercegovine i to na pravcima Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik, Slobodnica – Brod – Zenica te Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa.
U Plinacrou pri tome naglašavaju kako pravci Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik i Slobodnica – Brod – Zenica predstavljaju dio Plinskog prstena Energetske zajednice (EC Gas Ring), čijom realizacijom bi se omogućila diversifikacija izvora opskrbe BiH, kako putem projekta Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) i južnog dijela hrvatskog transportnog sustava, tako i putem hrvatskog transportnog sustava na sjeveru, koji se neposredno naslanja na slovenski i mađarski transportni sustav.
Prva faza provedbe dijela Plinskog prstena Energetske zajednice u BiH već je započela, gradnjom plinovoda Zenica – Travnik koji je u završnoj fazi provedbe.
Dvije su tvrtke podržale izgradnju LNG terminala na Krku i pratećih otpremnih plinovoda kao i osiguranje plina iz alternativnih izvora za potrebe BiH u okviru svojih nadležnosti, s ciljem osiguranja diversifikacije izvora i, u konačnici, poboljšanja sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, te podršku realizaciji projekta Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP).
Izražena je i namjera nastavka zajedničkih aktivnosti i sudjelovanja u procesu prijavljivanja projekata interkonekcija u skladu s odredbama uredbi važećih za države članice Europske unije i ugovorne strane Energetske zajednice jugoistočne Europe, kaže se u priopćenju Plinacroa.