SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEĆE ČEKATI JESEN
 
Plenković već u srpnju kreće u rekonstrukciju Vlade
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 11.07.2019. - 08:47:05
ZAGREB - Iako je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor jučer rekao kako će se u rekonstrukciju Vlade ići tek najesen, kada se zastupnici vrate u saborske klupe, u Vladi neslužbeno poručuju da se neće čekati do jeseni nego će se sazvati izvanredna sjednica Sabora za glasanje o novim ministrima tijekom ljeta.

Koji će se resori "osvježavati" te hoće li se ići i na smanjenje broja ministarstava još nije poznato, ali izvori bliski premijeru kažu da je on sklon smanjenju broja ministarstava - tek za drugi mandat. Moguće smanjenje broja ministarstava bilo bi vjerojatno problematično zbog hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, ali i zbog povlačenja novca iz fondova EU. A trebalo bi u tom slučaju donijeti i novi Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstva, što se sigurno neće raditi u zadnjoj godini mandata.

Potvrdio je to jučer predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, koji je poručio kako premijer ima slobodne ruke za rekonstrukciju i eventualno povlačenje drugih poteza te je najavio da bi Sabor o novim ministrima mogao raspravljati prije jeseni.

- Sada je na predsjedniku Vlade da utvrdi koje će to promjene biti i koja će biti dinamika. Sve ono što nije usmjereno prema provođenju reformi, popravljanju životnog standarda naših ljudi, sve što nije tretirano u pozitivnom kontekstu kada je u pitanju rad Vlade, naravno da izaziva i određenu političku štetu i nedoumice kod građana - rekao je Jandroković.

Potvrdio je i informacije koje smo mi imali da će odluka o smanjenju broja ministarstava pričekati drugi mandat, piše Jutarnji list.

No, u Vladi kažu da su u ovom trenutku još uvijek sve opcije na stolu. Znakovita je bila poruka premijera Plenkovića nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj je dobio podršku za širu rekonstrukciju. Premijer je, naime, rekao da nakon iskustva s ostavkom ministra uprave moraju podcrtati "jednu bitnu vrijednosnu kategoriju".

- A to je da ni ja osobno kao predsjednik HDZ-a ne želim da bilo kakve insinuacije medijske, u javnom prostoru - kasnije ćemo vidjeti što će od njih biti - a koje imaju bilo kakvu aluziju na neprimjerene radnje, ne dopuste da se ugrozi rad stranke, Vlade i politika HDZ-a - rekao je, što zapravo može značiti da će se riješiti ministara koji su opterećeni aferama, poput ministra državne imovine Gorana Marića,ministrice fondova EU Gabrijele Žalac i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Upućeni izvor iz stranke rekao nam je jučer da će sutra biti poznat novi ministar uprave nakon što je jučer Lovru Kuščevića premijer Plenković razriješio dužnosti i nakon što je on aktivirao svoj saborski mandat, dok bi nasljednik Marije Pejčinović Burić mogao biti riješen u sklopu šire rekonstrukcije koju će Plenković obaviti najvjerojatnije do kraja srpnja. Doznajemo i da bi svi novi ministri trebali biti iz redova HDZ-a.

Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda premijera koji se spominje kao mogući novi ministar vanjskih i europskih poslova, ni jučer se nije javljao na naše pozive, dok Sanja Putica, koja se spominje kao moguća nova ministrica uprave, doznajemo, nije još bila na razgovoru s Plenkovićem. Mnogi u HDZ-u za Frku-Petešića kažu kako bi bio logičan izbor s obzirom na naše predsjedanje EU te na činjenicu da je kao predstojnik Ureda premijera upoznat sa svime.

Rekonstrukciju Vlade podržavaju i svi koalicijski partneri HDZ-a. I HNS i HSLS kažu da je rekonstrukcija potrebna, ali da trebaju vidjeti još o kojim se novim ljudima radi, SDSS je također jučer poručio kako podržava rekonstrukciju. Milorad Pupovac se zalaže da to bude i prije jeseni, dok Darinko Kosor misli kako nije realno da se to dogodi tijekom ljeta.

- O rekonstrukciji će odlučiti predsjednik Vlade, a ona ide najesen. Imamo dva mjeseca da se o tome ozbiljno razmisli, kao što je rekao i premijer, i dobro je da je on to prvi rekao, a ne koalicijski partneri. Ići će se u rekonstrukciju, a kakvu i koliko ljudi, on će to predložiti koaliciji najesen - rekao je Kosor te poručio da je i za smanjenje broja ministarstava. I u Klubu stranke Milana Bandića su nam rekli kako podržavaju premijera u namjeri da osvježi Vladu.

Izvori sa sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koja je održana utorak navečer, potvrdili su da su svi bili suglasni oko rekonstrukcije.

Kad se raspravljalo o stanju u HDZ-u, doznajemo da su neki članovi imali primjedbe o tome da bi se trebalo više uvažiti ljude s terena, a ne "izmišljati" i dovoditi kadrove koji nisu iz stranke. Naši sugovornici kažu da je zanimljivo izlaganje imao premijerov savjetnik i glavni analitičar Robert Kopal, poznat po terminu "crnog labuda" kojim je objasnio loš rezultat HDZ-a na europskim izborima. No, Kopal nije, kažu sudionici sastanka, govorio o rezultatima europskih izbora. Na rezultate se i to tek šturo, ne optužujući nikoga, osvrnuo sam premijer Plenković, dok je Kopal navodno govorio o prijedlozima koji se odnose na strategiju razvoja stranke.

- Kopal je na sastanku rekao kako HDZ nema strategiju, ni viziju, ni misiju - ispričalo nam je nekoliko članova stranke, dodajući kako je spomenuo da je problem i nesređena baza članstva. Dio HDZ-ovaca na sastanku bio je, doznajemo, iznenađen njegovim riječima, ali se oko toga, navodno, ipak nije povela detaljnija rasprava, te je, kažu, Plenković mirno primio te primjedbe.

HDZ-ovci ističu i kako se na sjednici oštro napadao koalicijski partner HNS zbog svojih ultimatuma, a najžešći su oko toga bili, navodno, HDZ-ovci iz Varaždinske županije.

- HNS je došao do granice tolerancije. Nećemo im oprostiti ako budu protiv Kolinde Grabar-Kitarović - komentirao nam je jučer jedan od sudionika HDZ-ova sastanka.