SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANO
 
Plenković: Sastanak s Pupovcem dobar, SDSS ostaje dio parlamentarne većine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.03.2019. - 20:35:45
RIJEKA - Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako je sastanak s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem bio dobar i kako ta stranka ostaje dio parlamentarne većine, ponovio je da bi bilo dobro da u Jasenovcu bude jedna zajednička komemoracija te izvijestio kako vlada još uvijek razmatra je li restrukturiranje Uljanika održivo, jer ako nije, 'naći će se druga rješenja'.

"Razgovarali smo o svim aspektima suradnje i funkcioniranju parlamentarne većine. Jasno je da određene stvari koje se tiču provedbe operativnih programa manjinskih pitanja možemo i dalje dinamizirati, ja sam za to otvoren. Sve što na razini pojedinih resora može biti brže i učinkovitije ćemo napraviti, a oni su i dalje dio parlamentarne većine", komentirao je Plenković u Rijeci sastanak koji je ranije danas imao s Pupovcem, a za kojeg tvrdi da je bio "dobar".

Novinare je zanimalo i je li Pupovac pretjerao s prijetnjama o izlasku iz vladajuće većine, no Plenković kaže da to "nije tako doživio".

"Svi su akteri na sceni čelnici političkih stranka, imaju svoje prioritete i biračko tijelo, moraju voditi računa o tome. Ono što je meni kao predsjedniku vlade bitno je da vodimo računa o cjelini, upravo zato smo izdržali sve moguće pokušaje i napore da se destabilizira vlada i parlamentarna većina i uspjeli doći do kreditnog rejtinga", rekao je.

Osvrnuo se i na temu dviju kolona u Jasenovcu.

"Zbog pijeteta žrtvama Jasenovca i prema vrlo jasnoj, nedvosmislenoj osudi naše vlade i mojoj osobnoj, ustaškog režima bilo bi dobro da svi zajedno odemo u Jasenovac jer je komemoracija cjelovita jedino ako su tamo predstavnici Srba, Židova, Roma, Hrvata i antifašističkih udruga. To smatram nastojanjem da se pokušamo odrediti prema svim zločinima totalitarnih režima bez imalo dilema. Ja ću ponovno doći u Jasenovac", poručio je.

Premijer je rekao i kako nije imao vremena čitati izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o Oluji, no za njega su Oluja, Bljesak i Domovinski rat za modernu hrvatsku državu temelj, oslobodilačke operacije koje su omogućile reinteagraciju više od 4 godine okupiranih područja.

"Hrvatska država cijeni žrtvu i pobjedu branitelja, ničija izjava nikada, ni danas, ni u budućnosti to se neće promijeniti", istaknuo je.

Gledamo na koji način prići rješavanju problema Uljanika i 3. maja

Novinare je zanimalo što premijer misli o situaciji u brodogradilištima Uljaniku i 3. maju.

"Ne brine ta tema samo stanovnike Rijeke i Pule za čiji su identitet oni izuzetno bitni. Mi razumijemo sve moguće aspekte, od političkih, ekonomskih financijskih, socijalnih, identitetskih i zato gledamo na koji način prići rješavanju problema koji je sve samo ne jednostavan", kazao je.

Plenković je podsjetio i da su u posljednjih 27, 28 godina u brodogradnju različite hrvatske vlade i hrvatski porezni obveznici investirali, što subvencijama, što jamstvima, 35 milijardi kuna , a pozamašan dio toga išao je za Uljanik i 3. maj.

Po njegovim riječima, vlada je do početka ožujka platila državnih jamstava u iznosu 3,1 milijardu kuna, što smatra "enormnim novcima".

"Na žalost, tu je došlo do niza poslovnih propusta i pogrešnih odluka koji su nas doveli u ovu situaciju. Temi pokušavamo pristupiti racionalno, da štititimo ključni aspekt naše politike, a to je fiskalna konsolidacija koja je rezultirala podizanjem Hrvatske na investicijski kreditni rejting nakon više od 6,5 godina", dodao je.

Kaže da sve buduće odluke moraju voditi računa o svim aspektima, pa se još razmatra je li restrukturiranje održivo, a ako nije naći će se druga rješenja.

Za poruku potpredsjednika vlade Predraga Štromara radnicima brodogradilišta da traže novi posao, Plenković je rekao kako misli da je "u tom intervjuu Štromar možda bio pod dojmom s radnog sastanka parlamentarne većine", a konačna odluka nije donesena.

Plenković nije htio komentirati Povjerenstva za sukob interesa koje je otvorilo slučaj ministrice Gabrijele Žalac i ministra Zdravka Marića.