SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANJA
 
Plenković: Očekujem konačan stav Kineza o brodogradnji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.05.2019. - 10:01:20
ZAGREB - Posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel događaj je kojeg je kao najvažnijeg protekli tjedan izdvojio premijer Andrej Plenković uvodno na sjednici Vlade.

- Hrvatsko-njemački odnosi su partnerski i razgranati mnogim posjetima naših ministara Njemačkoj i dolascima ministara njemačkih u Hrvatsku. To potvrđuje da je Njemačka Hrvatskoj i najvažniji vanjskotrgovinski partner s više od 5 milijardi eura robne razmjene. Dolazi nam 2,9 milijuna turista godišnje iz Njemačke. Zemlja s kojom nas veže izrazito važna kapitalna uloga Hrvata koji žive u Njemačkoj, koji su pulsirajući most i u gospodarskom, političkom, i kulturnom pogledu', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na Dan otvorenih vrata europskih fondova, pohvalivši pritom i resornu ministricu Gabrijelu Žalac.

Komentirao je i posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji, zahvalivši se i ministru obrane Damiru Krstićeviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću na velikoj vatrogasnoj vježbi koja je održana u Divuljama.

- Čestitam svim sudionicima koji su prezentirali visoki stupanj spremnosti vatrogasnih snaga', poručio je Plenković.

- Visoki stupanj integriranosti svih dionika, znatan tehnološki napredak, situacijski centar koji u realnom vremenu na više potencijalnih kriznih točaka omogućuje donositeljima odluka da na prave destinacije pošalju upravo one snage koje će najprije riješiti problem. Mislim da smo tu zaista jako dobri, i današnji boravak povjerenika Stylianidesa u Splitu gdje će biti potpisani ugovori koji će omogućiti stavljanje na raspolaganje naših kanadera na europskoj razini, a EK će za to Hrvatskoj dati odgovarajuća sredstva, što mislim da je sjajan uspjeh', rekao je Plenković.

Istaknuo je i temu brodogradnje i Uljanika.

- U ovom trenutku nadležna ministarstva razgovaraju u vezi jaružara i jamstava koji se na to odnose, odnosno da se tu limitiraju troškovi za proračun. Ministarstvo rada i HZZ pripremilo je timove koji se odnose na prava radnika Uljanika. Očekujemo i stav kineske kompanije koja je ovih dana bila i u drugom posjetu Hrvatskoj', kazao je Plenković.

Na dnevnome redu sjednice Vlade je, među ostalim, i prijedlog zakona o Popisu poljoprivrede 2020. te Prijedlog odluke o donošenju Programa potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu.