SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZVJEŠTAJ
 
Planteu: Agrokor korektno upravlja Mercatorom
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.12.2017. - 09:13:05
LJUBLJANA - I u svom drugom izvještaju izvanredni član Mercatorove Uprave imenovan na temelju posebnog Lex Mercatora Gregor Planteu ustanovio je da Agrokor korektno upravlja najvećim slovenskim trgovcem.

- Svi poslovi Mercatora sklopljeni s većinskim vlasnikom Agrokorom i njima povezanim društvima su u razdoblju od kolovoza do kraja listopada, bili obavljani prema načelima savjesnosti, goapodarstvenosti i vjerodostojnosti. Mercator pri tome nije bio na bilo koji način oštećen, napisao je Planteu.

Mercator je u promatranom razdoblju nabavljao robu od Agrokorovih tvrtki Konzuma, Zvijezde, Leda, PIK Vrbovec, Jamnice, Belja, PIK Vinkovci, Agrolagune, Solane Pag, Velpro–centra i Agrokor Trgovine. U nekim slučajevima je vrijednost robe porasla, a pojedini dobavljači povećavaju tržišni udjel u Sloveniji. Analiza je pokazala da su nabavne cijene s povezanim i nepovezanim tvrtkama bile usporedive.

Jednako je bilo i s prodajnim cijenama (Mercator je dobavljao PIK Vrbovcu, Ledu, Zvijezdi i Kompasu). Kroz transferne cijene, dakle, nije došlo do iscrpljivanja Mercatora. U promatranom razdoblju Mercator je od Agrokorovih društava kupio oko 2,5 posto ukupne nabave, a prodao im je samo 0,1 posto ukupne prodaje. Međusobno trgovanje je u padu. 

Kod iznajmljivanja nekretnina (Ko0mpasu i Jamnici), Mercator je zaručanavao najamninu u skladu s tržišnim najamninama. 

U ovom trenutku društvo većinskom vlasniku ili njegovim tvrtkama kćerima nije dalo nikakvo jamstvo ili sličnu obvezu niti predujam ili kredit.