SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Plaće izvršnih direktora u Velikoj Britaniji pale gotovo 20 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.08.2017. - 07:27:27
LONDON - Prosječna plaća izvršnih direktora vodećih 100 kompanija u Velikoj Britaniji pala je tijekom proteklih godinu dana za gotovo 20 posto, pokazuju podaci konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte.

Prosječna plaća, odnosno srednja vrijednost između najslabije i najbolje plaćenog direktora, pala je s 4,3 milijuna funti u 2016. na 3,5 milijuna ove godine. Mjere uvedene za ograničavanje zarada direktora po svemu sudeći djeluju, poručuju iz Deloittea.

Ove godine su godišnje glavne skupštine dioničara 'mirnije od očekivanog', ističu.

"Pad plaća izvršnih direktora svjedoči o stvarnim naporima onih koji odlučuju o naknadama za direktore da umire zabrinutost dioničara", kaže zamjenik izvršnog direktora Deloittea Stephen Cahill.

"Ovo je prvi ciklus u kojem su zakoni uvedeni 2013. i prvenstveno izglasani na godišnjim skupštinama dioničara tijekom 2014. počeli donositi rezultate. Čini se da trenutno zakonodavstvo djeluje", smatra Cahill.

Izvješće Deloittea o naknadama i nagradama za direktore također pokazuje da je došlo do smanjenja bonusa i uplata za mirovine za novoimenovane čelnike.

Izvješće se podudara s nedavno objavljenim istraživanjem instituta High Pay Centre koje pokazuje da je prosječna plaća izvršnih direktora vodećih kompanija u Velikoj Britaniji ove godine pala 17 posto.

No, direktor tog instituta Stefan Stern smatra da je javni pritisak doveo do onog što bi se na kraju moglo pokazati kao 'jednokratni pad zarada', kao i da je ovogodišnji pad prosječnih zarada posljedica rezanja visokih plaća za jednog ili dva pojedinca.

Nova pravila uvedena 2013. obvezala su tvrtke da osiguraju veću transparentnost po pitanju zarada njihovih izvršnih direktora u odnosu na druge zaposlenike te da svake tri godine održavaju obvezujuće glasovanje dioničara o tim zaradama.

Međutim, nezadovoljstvo javnosti zbog visokih direktorskih plaća se nastavilo.

Britanska premijerka Theresa May obećala je daljnje reforme politika koje se tiču zarada i nagrađivanja, kao i obračun s onim što je nazvala 'iracionalnim, nezdravim i rastućim jazom' između plaća direktora i radnika.

High Pay Centre nedavno je objavio da je prosječni omjer plaća između 100 čelnika vodećih kompanija i zarada njihovih zaposlenika pao na 129:1, što znači da za svaku funtu koju dobije prosječni zaposlenik, njegov izvršni direktor dobije 129.

U 2015. godini omjer je iznosio 148:1.