SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KNJIGE I GLAZBA
 
Pijanistica koja piše i lijevom i desnom
Autor/izvor: Jurica Ilić
Datum objave: 29.12.2015. - 16:19:12
ZAGREB - Uobičajena biografija neobične umjetnice Sretne Meštrović već je odlično napisana.

Zato valja citirati muzikologinju Zdenku Weber:

Stavak I.

"Hrvatska pijanistica i pedagoginja Sretna Meštrović (Zagreb, 1939.) diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao jedan od posljednjih studenata glasovitog Svetislava Stančića, utemeljitelja zagrebačke pijanističke škole. Dobitnica je Nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda kao najbolji diplomant svoje generacije. Usavršavala se kod N. Megalova i C. Zecchia, koji ju je isticao kao izuzetnu umjetnicu, osebujne i nadasve dojmljive glazbene osobnosti. U Budimpešti je polazila Bartókov seminar u razredu glasovitog mađarskog skladatelja i klavirskog pedagoga P. Kadoša. Dobitnica je brojnih nagrada, a njezin je umjetnički rad okrunjen Nagradom Milka Trnina za najbolji koncert u Hrvatskoj u sezoni 1991./92. Uz brojne recitale nastupala je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT, kao i uz Studio-orkestar iz Hannovera. Snimala je za radio i televiziju (o njoj je snimljena i emisija Umjetnički portret Sretne Meštrović). Osobito se tijekom karijere ističe kao interpretkinja djela J. Brahmsa, F. Schuberta, F. Liszta, O. Messiaena i niza skladatelja 20. stoljeća, napose hrvatskih. Nosač zvuka, jedinstven u svijetu, s integralnim ciklusom Franza Liszta Harmonies poétiques et religiuses, snimljen je uživo na koncertu održanom 16. siječnja 1999. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i prva je integralna izvedba u Hrvatskoj. Predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu."

Ugledna pijanistica 2012. je godine, prema vlastitim riječima, proslavila “svojih prvih 50 godina umjetničkog djelovanja” vrlo ambicioznim jubilarnim koncertom na kojem je izvela dvije kapitalne skladbe pijanističke literature Wanderer fantaziju Franza Schuberta i Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog. Brojna publika pokazala je koliko poštuje njezin rad i umjetničju osobnost.

Stavak II.

I kad sad nakon ovakvog moćnog i veoma akademskog uvoda kažemo: "Sretna Meštrović je objavila knjigu priča za djecu "Dnevnik mrava Radoslava" i promovirala je na ovogodišnjem Interliberu, što ćete pomisliti?

Mislite da lažemo? Da izmišljamo? Varamo? Ili smo pobrkali osobe? Ma ne! Ništa od svega toga. Jer naša imigrantska služba u zemlju dječjih snova, priča i bajki radi bezprijekorno! A na izuzetno teškom poslu smo imali i ubačenog agenta svirača kojeg smo eto aktivirali nakon više od trideset godina. Je, je ovdje postaje jako uzbudljivo, prava "svemoguća misija". A evo o čemu se zapravo radi: Uz glazbu, druga ljubav Sretne Meštrović svakako je i pisanje, kojim se intimno bavila čitav život. Tako je i Dnevnik mrava Radoslava tekst napisan prije mnogo godina, a prvi se put objavljuje u Algoritmovoj biblioteci Electa nakon brojnih javnih izvođenja.  Nekada je to bio dramski komad uz koji je nastupala i Sretna Meštrović za programe Muzičke omladine Hrvatske, po cijeloj zemlji. E, sad već kažete - pa to je tako jednostavno i obično. Ali, uopće - nije!

Stavak III.

Jer, naš idealni agent spavač, a kasnije i svirač, bio je moj frend, a Sretnin obožavani sin Matej. Jednom mi je pokazao dio stvarnog dnevnika kojeg je majka vodila u vrijeme njegova djetinjstva, gdje je bilježila njegove svakodnevne aktivnosti, pijanističko vježbanje i svakodnevne anegdote "smiješne dječje izjave" kako majke često bilježe za uspomenu, preko svih prehlada do broja cipela i visine s datumom!

I doista, u tom dnevniku je mnoštvo smiješnih ideja i neponovljivih inspiracija za "Mrava Radoslava", na kojem je Sretna "potajice" radila tolke godine. I kao kompletna umjetnica postmoderne na kraju je ispisala i pravu postodernističku dječju knjigu, a mogu je čitati i sve odrasle a dobre i maštovite osobe. Zapravo, već odavno nisam čitao tako duhovitu i napetu knjigu kao što je "Dnevnik mrava Radoslava".

Epilog

Možemo reći ovako: gušt je čitati, ali i uživati u  zvuku s pratećeg CD-a, u glazbi koju je skladao i svirao  njen sin Matej Meštrović i svakoj ilustraciji od one na naslovnici pa do zadnje 168. stranice knjige, koje je naslikala odlična ilustratorica  Ivana Guljašević. Sve je to veliko veselje i otkriće potpuno novog i sretnog svijeta iz mašte, a Sretni Meštrović reći: vaše ruke izvrsno sviraju, ali i nesvakidašnje dobro pišu i lijevom i desnom, a u knjizi se može uživati u svakom retku priče. Velike zasluge pripadaju i izdavačkoj kući Algoritam, jer je ta knjiga prvoklasnog sadržaja, a jednako je dobro i dizajnirana, upakirana i predstavljena.

Zato svima uključenima čestitke od nas Mrava čitatelja!

Evo i linka lijepe video najave:  https://www.youtube.com/watch?v=Nz6IpCB5Gz4