SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Peruško: Mercator nije na prodaju
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 03.03.2019. - 08:51:40
ZAGREB - Najveći stečajni proces u povijesti Hrvatske, sanacija Agrokora po posebnom zakonu, približava se kraju. Prvog dana travnja u koncern i formalno ulaze novi vlasnici, postavlja se nova uprava, a mijenja mu se i ime.

Zasad su najveće nedoumice oko imovine Agrokora u državama izvan Hrvatske, posebno se radi o Mercatoru. Za najvećeg trgovca u Sloveniji postoji ambicija slovenske vlade da se nekako izvuće iz okrilja Agrokora.

Evo, što kaže izvanredni povjerenik Fabris Peruško koji ostaje u koncernu u trojakoj ulozi, i kao povjerenik, izvršni direktor i član upravnog odbora.

- Prijenos Mercatora ima tri bitna uvjeta, jedan je suglasnost banaka, drugi je odobrenje agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, treći se odnosi na reguliranje manjinskih udjela. Svaki od ta tri koraka ima svoju dinamiku. Za Mercator postoji veliko zanimanje u Sloveniji, što je uostalom i dokazano činjenicom da je donesen takozvani lex Mercator, kojim je vlada željela zaštititi sam sustav. Danas je situacija bitno drukčija nego u vrijeme donošenja tog zakona jer ostale kompanije iz Agrokora imaju potraživanja prema Mercatoru pa sadržajno Agrokorove kompanije financiraju Mercator. Situacija je potpuno drukčija od one kada je bio donesen Zakon o postupku izvanredne uprave, kaže Peruško za Večernji list.

Imate li dogovor s bankama i vjerujete li da ćete ga postići? 

- Nemamo ga još, ali na njemu se radi. Prebacivanje imovine Mercatora na Fortenova grupu u interesu je i tih banaka, jer će njihovo vlasništvo biti u grupi koja je zdrava, u interesu je svih dobavljača i samog Mercatora, jer i ta tvrtka mora početi diskusiju o refinanciranju svoga duga. Svi uključeni moraju imati povjerenje da se u tom procesu neće dogoditi ništa što bi ugrozilo njihovu poziciju, a ja razloga za takav strah ne vidim. U komunikaciji smo sa svim dionicima i radimo na pronalasku rješenja.

Slovenci najavljuju da će vratiti Mercator u svoje ruke.  Je li Mercator uopće na prodaju? 

- Nagodba vjerovnika jasno definira što se događa s članicama grupe i da se prije prijenosa na novu tvrtku nijedna tvrtka ne može prodati. Stoga za prodaju Mercatora nema ni pravne osnove, a ni interesa nas kao vlasnika.