SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOBAVLJAČI
 
Perić, Buterin i Teški novi aduti dobavljača Agrokora
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 03.01.2018. - 14:08:00
Zadnja izmjena: 03.01.2018. - 14:10:02
ZAGREB - Vjerovnike Agrokora čeka analiza nacrta nagodbe koju im je predložio izvanredni povjerenik Vlade Ante Ramljak. Dogovoreno je da će za taj posao biti angažirani savjetnici, s tim da bi dobavljače, doznaje tportal iz pouzdanih izvora, trebali pratiti odvjetnik Zvonimir Buterin te konzultanti Željko Perić i Boris Teški.

Navodno su dobavljači Agrokora predložili da Perić i Buterin uđu u savjetnički tim privremenog Vijeća vjerovnika koji okuplja sve skupine vjerovnika posrnulog koncerna: male i velike dobavljače, imatelje obveznica i banke koje su kreditirale koncern.

Konzultant Boris Teški, prema informacijama tportala, bio bi isključivo savjetnik dobavljača, odnosno njihove nedavno osnovane udruge, i njega, za razliku od Perića i Buterina, ne bi plaćao Agrokor, već dobavljači.

Perić je osnivač i izvršni partner konzultantske tvrtke Caper. Prije osnivanja Capera 2005. proveo je 20 godina na visokim menadžerskim pozicijama u nekima od vodećih hrvatskih kompanija. Bio je predsjednik Uprave Lure (današnjeg Dukata), a prije toga proveo je deset godina u Plivi na pozicijama financijskog direktora i člana Uprave Plive.

Na internetskim stranicama Capera ističe se kako je Perić vodio velik broj timova u raznim projektima vezanim 'uz korporativne financije, uključujući međunarodne akvizicije, divestiranja, restrukturiranja i dokapitalizacije'.

Prema saznanjima tportala, Boris Teški već dulje savjetnički prati dobavljače, a nakon što su osnovali udrugu njegova uloga će biti samo formalizirana.
Slično kao Perić, Teški ima višegodišnje iskustvo u upravljanju velikim sustavima te procesima restrukturiranja.

Tijekom karijere obnašao je, između ostalog, funkciju člana Uprave Lure, direktora poduzeća Pliva Ljubljana i predsjednika Uprave Adriatica.neta, a od 2004. na čelu je savjetničke tvrtke Instar.

Odvjetnik Zvonimir Buterin karijeru je počeo kao vježbenik u Ministarstvu pravosuđa, da bi 1999. prešao u odvjetničko društvo Marijana Hanžekovića, u kojem je dogurao sve do partnera.

Osamostalio se 2011., kada je s kolegicom Snježanom Posavec Mitrov osnovao odvjetničko društvo Buterin & Posavec. U njegovu životopisu ističe se kako pruža pravnu podršku domaćim i inozemnim klijentima u svim fazama investicijskih projekata, prilikom restrukturiranja i refinanciranja te u postupcima predstečajne nagodbe i stečaja.

Podsjetimo, Ramljak je krajem godine predstavio plan nagodbe koji predviđa stvaranje novog Agrokora u obliku holdinga, svođenje postojećeg duga na održivu razinu te promjenu vlasničke strukture tako da vjerovnici postanu dominantni vlasnici i preuzmu operativnu kontrolu nad holdingom.

Dobavljači predvođeni prokuristicom Kraša Maricom Vidaković odbili su Ramljakov plan, s tim da ga je ona pred novinarima i simbolično poderala.