SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Peking upozorava Trumpa: O načelu jedne Kine nećemo pregovarati
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.01.2017. - 08:57:45
PEKING - O priznanju "jedne Kine ne može se pregovarati", izjavio je u nedjelju Peking, reagirajući na izjavu novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da je spreman preispitati to načelo kako bi ojačao veze Washingtona i Taipeja.
"Načelo jedne Kine je politički temelj kinesko-američkih odnosa i o njemu se ne može pregovarati", upozorio je Lu Kang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"U svijetu je samo jedna Kina, Tajvan je neotuđiv dio kineskog teritorija i vlada Narodne Republike je jedina legitimna kineska vlada", istaknuo je Lu u kratkom priopćenju.

Trump je u razgovoru za Wall Street Journal ovog tjedna rekao da će "o svemu pregovarati, pa i o (politici) jedne Kine".

Američki milijarder je u istom razgovoru opravdao svoj telefonski razgovor s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen činjenicom da je Washington lani prodao Taipeju "najmoderniju vojnu opremu vrijednu 2 milijarde dolara".

Tajvan je politički odvojen od Narodne Republike Kine od 1949. kada su komunisti preuzeli vlasti u Pekingu.

No u ime "načela jedne Kine" Peking zabranjuje svojim partnerima da održavaju diplomatske veze s otokom koji smatra pobunjenom pokrajinom koja se mora, ako treba i silom, vratiti pod njegove skute.

Sredinom prosinca, Trump je već zaprijetio da neće priznati načelo "jedne Kine" zbog kojega je Washington 1979. prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom.