SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VLADA-MIROVINCI
 
Pavić: Predstavnici Vlade ulaze u nadzorne odbore mirovinskih fondova
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 30.11.2018. - 08:10:00
Zadnja izmjena: 30.11.2018. - 08:13:01
ZAGREB - Današnju ranojutarnju sjednicu hrvatska bi Vlada trebala otvoriti paketom mirovinskih zakona koji se planiraju izglasati u Saboru do sredine prosinca kako bi 1. siječnja 2019. godine počela njihova primjena.

Zakoni predviđaju dizanje radnog vijeka na 67 godina od 2033. godine, nešto blažu penalizaciju prijevremenog umirovljenja od početno planiranog (0,3 posto po mjesecu, 18 posto za pet godina) te slobodan rad svih umirovljenika do četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine, piše Večernji list.

Kad je posrijedi drugi stup, novosti je puno, počevši od temeljne da će osiguranici drugog stupa dobiti pravo na isplatu dodatka na mirovinu bez obveze da se vrate u prvi stup, i to 27 posto dodatka za razdoblje do 2002. godine te 20,25 posto za kasnije uplate.

Nadalje, osiguranici drugog stupa moći će povući 15 posto svoje mirovinske štednje u trenutku umirovljenja, no uz ogradu da će to pravo biti dano samo ljudima čija će mirovina (iz oba stupa) biti 15 posto veća od minimalne mirovine. Moglo bi se pokazati da nitko od radnika čija je plaća bila ispod prosječne u državi neće moći jednokratko uzeti 15 posto štednje.

Promjena će biti i u načinu poslovanja obveznih mirovinskih fondova koji upravljaju sa 100 milijardi kuna mirovinske štednje, zbog kojih bi idućih dana moglo biti žestokih okršaja s moćnim vlasnicima mirovinskih fondova.

– Ići ćemo na povećanje transparentnosti i kontrole. Danas osiguranici nemaju svoje predstavnike u nadzornim odborima mirovinskih društva, zbog čega će Vlada imenovati po jednu osobu koja će štititi interes osiguranika u nadzorni i u revizorski odbor mirovinskih fondova – kaže Pavić.

Bit će to, veli Pavić, stručnjaci koji će zadovoljiti sve uvjete koje će propisati Hanfa, a Vlada će ih imenovati na prijedlog ministra rada.

Druga promjena odnosi se na nadzorne odbore tvrtki čije dionice kupuju mirovinski fondovi. Pavić smatra da se članovi uprava obveznih mirovinskih društava moraju povući iz nadzornih odbora tvrtki, primjerice iz Podravke, Končara...

– U praksi se pokazalo da predsjednici i članovi uprava mirovinskih fondova mogu doći u sukob interesa – kaže Pavić te dodaje da će mirovinci dobiti rok od šest mjeseci da zamijene svoje članove uprava drugim osobama od povjerenja. Ministra nisu pokolebale kritike da mirovinski fondovi ne bi smjeli ulagati mirovinsku štednju u startupove, početničke tvrtke od njih devet od deset ne dogura ni do tri godine. 

– Nema govora da će fondovi ulagati u pojedine tvrtke. Zakonski ćemo im omogućiti ulaganje u platforme i venture fondove, a na njima je hoće li tu mogućnost iskoristiti – kaže Pavić.

Specifičnost venture (u prijevodu rizičnih) fondova jest da ulažu u mlade nepoznate tvrtke u nadi da će im donijeti veliku zaradu.