SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DEMANTI
 
Pavić: Mirovinski fondovi neće moći ulagati direktno u startupove
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 16.11.2018. - 13:19:05
ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u N1 Studiju je demantirao nagađanja da bi moglo biti korupcije u ulaganju mirovinskih fondova u startupove.

Pavić je rekao da je reforma u zadnjoj fazi usuglašavanja. Rekao je da će se ublažiti penalizacija za prijevremeno umirovljenje

"U rijetko kojoj državi je prijevremeno mirovljenje pet godina. Ovim paketom omogućujemo umirovljenicima da nastave raditi. Ne želimo da pet godina ranije netko ode u mirovinu i ostane raditi na istoj plaći za puno radno vrijeme. Želimo u trenutku nedostatka radne snage omogućiti da umirovljenici mogu raditi kako bi se izbjegao pritisak uvoza radne snage", rekao je Pavić za N1 televiziju.

Komentirao je nagađanja da bi se omogućavanjem ulaganja mirovinskim fondovima u startupove, otvorila vrata korupciji.

"To nisu velika sredstva od 100 milijuna, to neće biti ulaganje u individualne tvrtke. Omogućit ćemo mirovinskim fondovima koji ulažu u platforme i fondove koji ulažu u tvrtke koje se razvijaju. HANFA će razviti pravilnik. Građani i umirovljenici se ne moraju bojati da će netko arbitrarno reći da treba dati Marku, Iliji ili nekome sve novce", rekao je ministar.

Komentirao je i novu Vladinu nabavku automobila. Pavićevo ministarstvo kupuje 25 automobila, kaže da je riječ o automobilima za Inspekciju rada kako bi pojačali nadzor za vrijeme turističke sezone.

Odbacio je tvrdnje da je delegacija HDZ-a nepotrebno koristila Vladin avion za odlazak na sastanak europskih pučana u Finsku. Rekao je da su se ministri tamo nalazili s drugim kolegama i da je premijer također imao državničke sastanke. Ističe da ministri inače putuju ekonomskom klasom.

"Ja sam isto tako letio niskotarfinim letovima. Kad sam išao na inauguraciju Rohanija u Iran, češki ministar došao je s godišnjeg odmora vladinim avionom. Nemojmo iću u populizam", poručio je.