SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Pad cijena nafte uslijed slabih očekivanja u vezi američko-kineskih razgovora
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.07.2019. - 15:45:05
LONDON - Cijene nafte oslabile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog pada očekivanja u vezi trgovinskih pregovora SAD-a i Kine te mogućega sporijeg gospodarskog rasta koji bi mogao smanjiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,25 dolara. U prošlom su tjednu cijene na tom tržištu porasle 1,6 posto. Cijena barela je na američkom tržištu ostala gotovo nepromijenjena, na 56,13 dolara, dok je u prošlom tjednu pala za jedan posto.

Gospodarski rast u SAD-u usporio je u drugom tromjesečju manje nego se očekivalo zbog skoka potrošnje u domaćinstvima, što je ojačalo izglede potrošnje nafte.

No zato izvan SAD-a rast usporava više od očekivanja, djelomično zbog trgovinskog rata te zemlje s Kinom.

"Krhki gospodarski rast zbog trgovinskih sukoba i američke protekcionističke trgovinske politike snažno pritišće potražnju za naftom i rast potražnje za naftom", ustvrdio je Tamas Varga iz PVM-a.

Američki i kineski pregovarači sastat će se ovaj tjedan po prvi put otkako su trgovinski razgovori prekinuti u svibnju. No očekivanja su niska, nakon što je predsjednik Donald Trump izjavio da Kina možda neće htjeti potpisati trgovinski sporazum prije američkih izbora u 2020. godine.

"Iako smatramo da je postignuta ravnoteža ponude i potražnje..., a geopolitički rizici su došli u prvi plan i u središtu su pozornosti, tržište i dalje ostaje skeptično u uvjetima rizika za potražnju uslijed eskalacije protekcionističke trgovinske politike i rizika dodatnih carina", rekla je Emily Ashford iz Standard Chartereda.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 64,02 55 dolara, te oslabila je 53 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.