SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKAZI
 
Otpuštanja u Telekomu Srbija će biti, samo je pitanje kada
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 20.11.2018. - 22:34:18
BEOGRAD - Prema nezvaničnom Sporazumu između rukovodstva i sindikata, u koji je N1 imala uvid, kompanija Telekom Srbija, priprema se da otpusti 1.800 radnika. Direktor Telekoma, Predrag Ćulibrk, nije želeo ni da potvrdi, ni da demantuje tu informaciju.

Analitičari upozoravaju da bi otpuštanje tako velikog broja radnika moglo da naruši strukturu zaposlenih u toj telekomunikacionoj kompaniji, u kojoj su stručnjaci najvažniji kadar.

U navodnom predlogu poslovodstva Telekoma Srbija, napisanom početkom novembra, za Sporazum koji bi trebalo da se postigne sa dva reprezentativna sindikata, se navodi da će sa Novom godinom ta kompanija početi sa otpuštanjima radnika.

Televizija N1 nezvanično je dobila ovaj dokument, koji je bez pečata i potpisa, ali kompanija Telekom Srbija nije demantovana verodostojnost napisanog.

"Planirano je da optimizacijom poslovnih procesa kroz usklađivanje personalne strukture bude obuhvaćeno 1.800 zaposlenih...prema sledećoj dinamici: 1.000 zaposlenih, u periodu januar - februar 2019. i 800 zaposlenih u periodu septembar - oktobar 2019", navodi se u ugovoru.

U jednom od dva reprezentativna sindikata u Telekomu navode da su pregovori u toku i da još ništa nije završeno, a da dok traju pregovori - izjave medijima ne žele da daju.

Direktor Telekoma, Predrag Ćulibrk, koji je prisustvovao otvaranju telekomunikacionog foruma "Telfor 2018", nije hteo niti da potvrdi niti da demantuje da će do otpuštanja zaposlenih doći. Pitanja N1 ostala su bez konkretnog odgovora.

I PR službi smo se obratili. Saopštili su da se radi na Sporazumu, ali da će odlazak zaposlenih biti proces dug 15 godina. Stručnjaci smatraju da Telekomu nije potrebno smanjenje broja zaposlenih i upozoravaju da stručni kadar, ukoliko do toga dođe, ne bi smeo da bude "pušten niz vodu".

"Broj zaposlenih otprilike odgovara tržištu odnosno broju korisnika koje Telekom ima i brinem se da ukoliko bilo takvih otpuštanja, kvalitet usluga Telekoma može da degradira. Telekom već ima problem što su plate za stručnjake niže nego u drugim firmama, a ako počnu da se unose takve nestabilnosti, loša atmosfera to može uticati na to da Telekom ima još više problema da nađe dobre stručnjake", kaže Aleksandra Smiljanić, bivša ministarka za telekomunikacije.

A vesti o mogućim otpuštanjima stižu tek nekoliko nedelja nakon što je Telekom Srbija - čiji je većinski akcionar država - kupila kablovskog operatera "Kopernikus Technology" za oko 200 miliona evra. Objašnjenje za taj poslovni potez Telekoma bilo je da je to stateški potez koji donosi bolju budućnost i veću vrednost kompaniji.