SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Oštar pad indeksa na Wall Streetu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.07.2017. - 09:32:40

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale jer su ulagače razočarali slabi pokazatelji s tržišta rada, a na oprez ih je naveo i rast napetosti na korejskom poluotoku.

Dow Jones pao je 0,74 posto, na 21.320 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,94 posto, na 2.409 bodova, a Nasdaq indeks 1,0 posto, na 6.089 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od polovice svibnja ponajviše je posljedica slabijih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta rada.

Prema izvješću najveće američke agencije za zapošljavanje ADP-a, u lipnju je u privatnom sektoru broj zaposlenih povećan za 158.000, dok se očekivalo 185.000.

Drugo je izvješće, pak, pokazalo da je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna porastao treći tjedan zaredom, i to više nego što se očekivalo, što također navodi na zaključak da se tržište rada ′hladi′.

Ti podaci sami po sebi nisu zabrinjavajući, s obzirom da se u SAD-u bilježi rast zaposlenosti već godinama i da je dosegnuta gotovo puna zaposlenost.

Međutim, u srijedu je objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda, koji je pokazao da se sve više dužnosnika američke središnje banke ne slaže oko smjera inflacije, koja se kreće ispod ciljanih 2 posto.

I dok jedni drže da je slabljenje inflacije privremeno i da će rast zaposlenosti i potrošnje uskoro potaknuti cijene, drugi očekuju daljnje popuštanje inflacijskih pritisaka.

A sve to dovodi u pitanje planove Feda o povećanju kamatnih stopa.

"Izvješće ADP-a nešto je slabije od očekivanja, pa su ulagači pomalo nervozni. Čini se da je Fed zabrinut zbog niske inflacije, ali i dalje kani činiti s kamatama što je prije planirao jer smatra da nešto mora učiniti", kaže Anthony Conroy, predsjednik u tvrtki Abel Noser.

Ulagači su oprezni i zbog napetosti na korejskom poluotoku nakon što je utorak Sjeverna Koreja ispalila balističku međukontinentalnu raketu, koja je pala u japansko more, a koja bi, procjenjuje se, mogla dosegnuti i SAD.

To je izazvalo velike kritike međunarodne zajednice, široku diplomatsku aktivnost, ali i prijetnje Sjeveroj Koreji iz SAD-a.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 posto, na 7.337 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,58 posto, na 12.381 bod, a pariški CAC 0,53 posto, na 5.152 boda.