SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POBOLJŠANJE
 
Osjetno poboljšana očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u ožujku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.03.2016. - 14:21:23
MANNHEIM - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su poboljšana u ožujku, nakon pogoršanja u prošlom mjesecu, u skladu s trendom u široj regiji srednje i istočne Europe, pokazalo je u četvrtak istraživanje njemačkog instituta ZEW i austrijskog Erste Banka.
Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci porastao je u ožujku za 9,1 bod u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 36 bodova. Njegova pozitivna vrijednost pokazuje da prevladavaju pozitivna očekivanja.

Hrvatska se time našla u skupini s Mađarskom i Slovačkom, čiji su indeksi porasli 9,2 odnosno 8,3 boda.

Najviše je poskočio indeks koji mjeri očekivanja za poljsko gospodarstvo, za 13,1 bod.

Indeks za Rumunjsku zabilježio je pak isti gotovo identični pad, za 13,0 bodova dok je onaj češki ostao gotovo nepromijenjen.

U regiji u cjelini ponovo su prevladala pozitivna očekivanja, nakon skoka odgovarajućeg indeksa za 14,3 boda, na 4,7 bodova, pokazuje istraživanje.

Slabija ocjena aktualnog stanja u Hrvatskoj

Aktualno je pak stanje u hrvatskom gospodarstvu u ožujku dobilo slabiju ocjenu nego u prethodnom mjesecu, uz pad odgovarajućeg indeksa ZEW-a i Erstea za 5,3 boda, na minus 36 bodova. Negativna vrijednost indeksa znači da prevladavaju negativne ocjene.

Isti je trend po ocjeni stručnjaka na financijskim tržištima zabilježen u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem osim Rumunjske, pri čemu je najviše na mjesečnoj razini pogoršano stanje u češkom i slovačkom gospodarstvu, iskazano u padu odgovarajućih indeksa za 6,2 odnosno 6,1 bod.

Rumunjski je indeks u ožujku porastao za 6,5 bodova, pokazuje istraživanje.

Stanje u regiji u cjelini ostalo je pak gotovo nepromijenjeno u odnosu na veljaču, uz rast odgovarajućeg indeksa za 0,2 boda, na minus 4,6 bodova.