SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTA
 
Optimizam u vezi s Iranom i jači dolar spustili cijene nafte
Autor/izvor: SEEbiz / h
Datum objave: 12.11.2013. - 14:37:00
Zadnja izmjena: 12.11.2013. - 17:34:05
LONDON - Cijene barela nafte pale su danas na londonskom tržištu jer ulagači očekuju nove naznake stišavanja napetosti u odnosima Sjedinjenih Država i Irana a dodatni pritisak na cijene generira i jači dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 46 centi, na 105,94 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 66 centi nižoj cijeni, od 94,48 dolara.

Neuspješni pregovori tijekom vikenda o iranskom nuklearnom programu poduprli su jučer cijene nafte ali je američki državni tajnik John Kerry izrazio nadu da bi dogovor mogao biti potpisan idućih mjeseci.

"Pregovori s Iranom na kraju prošlog tjedna donijeli su zbunjujuće signale, što dodatno pojačava nestabilnost na tržištu nafte", sažima raspoloženje Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Investitori stoga čekaju novi krug pregovora Irana i zapadnih sila, najavljen za 20. studenog, u potrazi za jasnijim naznakama kada će sankcije protiv Teherana biti ublažene.

Te su sankcije dosada podupirale svjetska naftna tržišta jer su smanjile opskrbu iz Izrana za više od milijun barela dnevno. Obnova iranske opskrbe mogla bi spustiti cijene, tumače analitičari.

Dodatni je pritisak na cijene generirao i jači dolar, kao i očekivani rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu. Jaki dolar čini robu čije su cijene iskazane u američkoj valuti skupljom za vlasnike ostalih valuta pa prigušuje potražnju.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju pak rast zaliha sirove nafte u SAD-u u protekom tjednu za 1,6 milijuna barela. Vlada u Washington objavit će službene podatke u četvrtak a privatni Američki institut za naftu (API) u srijedu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 103,39 dolara, što znači da je bila 1,27 dolara viša nego prethodnog dana trgovanja.