SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLOVENIJA-EU
 
Ograničenja poslovanja NLB ostaju, prodaja Abanke do polovine godine
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 26.02.2019. - 09:06:52
LJUBLJANA - Slovenska država predložila je ukidanje nekih ograničenja u poslovanju NLB-a, koje je Evropska komisija nametnula banci nakon što je vlada Mire Cerrara prošle godine samo djelomično ispunila svoju obvezu privatizacije banke, a zauzvrat Slovenija je voljna odustati od (manjeg) dijela glasačkih prava.

Nakon jučerašnjih razgovora ministra financija Andreja Bertoncelja sa komesarkom Margrethe Vestager nije jasno je li taj prijedlog naišao na odobravanje u Bruxellesu.

Vestager je nakon sastanka rekla da Komisiju veseli profesionalno i pažljivo provođenju privatizacije, koja je u prošlosti bila jako koordinirana između Bruxellesa i Ljubljane, te razumije zašto SDH prošle jeseni nije prodao preostalih deset posto manje od jedne dionice. Također je zadovoljan jasnim signalom o nastavku postupka.

Potvrdila je da je ideja o zamrzavanju glasačkog prava u zamjenu za oslobađanje ograničenja bila dio razgovora, te izrazila zadovoljstvo što je Slovenija u tom smislu proaktivna. Nije htjela ništa više reći.

Podsjetimo, NLB ima do kraja privatizacije ograničenje u pružanju usluga leasinga i faktoringa. Osim toga, mora smanjiti broj podružnica i prodati udio u osiguravajućem društvu NLB Vita. Ograničenja i zahtjevi prestaju kada država smanji svoj udio na najviše 25 posto i jednu dionicu.

Što se tiče prodaje Abanke, Bertoncelj je Vestager uvjerio da će biti dovršena do kraja lipnja ove godine, vodit će se samostalno i u skladu sa utvrđenim vremenskim rasporedom. U bliskoj budućnosti očekuju se obavezujuće ponude. Također je kazao da Slovenija ne traži odgodu ili suspenziju prodaje Abanke.