SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KATASTROFA
 
Ogorčena borba stotina vatrogasaca za Notre Dame
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 16.04.2019. - 07:00:01

PARIZ - Stravičan požar zahvatio je jučer parišku katedralu Notre-Dame i srušio zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe. Vatrogasci su se satima borili s požarom koji je progutao glavni toranj i krov katedrale te su ga tek oko 2 sata ujutro uspjeli staviti pod kontrolu.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

"Najgore je izbjegnuto", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

Francusko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je na Facebooku snimke koje prikazuju razmjere požara koji je jučer oko 19 sati zahvatio čuvenu katedralu Notre-Dame u Parizu.

U videu koji su objavili mogu se vidjeti strašni prizori borbe vatrogasaca s vatrenom stihijom koja je gutala katedralu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je kako je u požaru koji je zahvatio parišku katedralu Notre-Dame izbjegnuto najgore.

"Svečano mogu reći da je ovo katedrala koju ćemo svi zajedno ponovno izgraditi. To je sudbina Francuske i naš projekt u narednim godinama", rekao je Macron koji je uvjeren da će mnogi dati doprinos i da će Notre-Dame biti ponovno izgrađena.

"Zato što to Francuzi očekjuju od nas i jer to povijest od nas traži. Jer je to naša sudbina", rekao je Macron u izjavi koju je dao u bilizini katedrale u centru Pariza.

U noći su vatrogasci objavili je struktura katedrale ipak spašena te da se čuvena katedrala neće urušiti. "Sada sa sigurnošću možemo reći da je struktura Notre-Damea sačuvana od totalnog uništenja", kazao je izvor za Reuters, a istu izjavu prenosi i agencija AFP. Francuski ministar unutarnjih poslova također je potvrdio da je struktura katedrale očuvana te kazao da se smanjuje intenzitet požara.

Foto: Reuters