SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Novotny: Sberbank i Knighthead su nositelji budućnosti Agrokora
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.04.2018. - 08:17:33
ZAGREB - Nacrt nagodbe o novom Agrokoru nije iznenadio domaće ekonomiste.
Bez dogovora s Rusima nagodba jednostavno ne bi bila moguća, a rješenje kojim će biti zadovoljni baš svi postojeći vjerovnici, dobavljači i dioničari ne može se postići.

Rasplet u kojem se imovina Agrokora prebacuje u novi Agrokor ekonomista Damira Novotnyja podsjeća na već viđeni scenarij osnivanja Nove ljubljanske banke.

"Dogovor se mogao dogoditi puno ranije jer je aktivnije uključivanje Sberbanka bilo ključno za cijeli proces. Oni su najveći vjerovnici i vrlo su lako postigli dogovor s drugim velikim vjerovnicima", rekao je Novotny za tportal.

"Ovaj model je već ranije poznat iz slučaja Ljubljanske banke. Tada su u Sloveniji donijeli poseban zakon o toj banci koja je imala filijale diljem regije. U novu banku uključena je samo imovina, ne i obveze iz stare banke."

Novotnyju je žao što se nagodba nije dogodila ranije te mu nije najjasnije zbog čega je bivši povjerenik Ante Ramljak odugovlačio s njenim donošenjem:

"Ramljak je imao ciljeve koji nisu bili svima razumljivi, ali očito je on bio taj kočničar, brenzer koji je podigao ručnu bez vidljivog razloga. Ti razlozi su jasni samo njemu, a sada imamo situaciju u kojoj imamo dvije velike grupe vjerovnika - ruske banke Sberbank i VTB te fond Knighthead koji će upravljati sudbinom kompanije od 10. srpnja.

Banke i američki fond prema Novotnyju su nositelji budućnosti tvrtke, s kojom država više neće imati ništa.