SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Novi rekordi na Wall Streetu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.07.2016. - 09:28:15
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i vijesti o preuzimanjima.
Dow Jones ojačao je 16 bodova ili 0,09 posto, na 18.533 boda, dok je S&P 500 porastao 0,24 posto, na 2.166 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 5.055 bodova.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene britanskog ARM Holdinga za 40 posto, nakon što je japanski tehnološki div Softbank ponudio 32 milijarde dolara za tog proizvođača čipova.

Znatno je, gotovo 3 posto, porasla i cijena dionice Monsanta jer je njemački Bayer povećao ponudu za preuzimanje tog američkog proizvođača sjemenja.

Pozitivno su na tržište utjecali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka.

Tako je cijena dionice Bank of America porasla više od 3 posto jer je u proteklom tromjesečju ostvarila manji pad dobiti nego što se očekivalo. Iz istog razloga dionica IBM-a poskupila je 2,5 posto.

S druge strane, zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih rezultata, oštro su pale cijene dionica proizvođača igračaka Hasbroa, za 6,6 posto, i internetskog diva Netflixa, za 14,5 posto.

Ipak, u dosadašnjoj sezoni objava kvartalnih poslovnih izvješća većina kompanija i banaka izvijestila je o nešto boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju pale za 4,5 posto, dok su na početku sezone objave poslovnih izvješća očekivali pad za 5 posto.

"Tržište pokreće optimizam ulagača po pitanju zarada jer se nadaju da je došlo do preokreta u poslovnim rezultatima i da bi u idućim tromjesečjima dobit kompanija konačno mogla porasti", kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki Wells Capital Management.

Ulagači se, naime, nadaju da će ovaj kvartal biti posljednji u kojemu su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale i da će u trećem tromjesečju, koje je upravo započelo, kompanije konačno zabilježiti rast zarada na godišnjoj razini, nakon četiri kvartala neprestanog pada.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će u trećem tromjesečju zarade porasti za 1,5, a u četvrtom za više od 9 posto.

Unatoč novim rekordima S&P 500 i Dow Jones indeksa, na Wall Streetu nije jučer vladala euforija, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika zamijenilo 5,6 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obujam iznosio 7,7 milijardi.

Na europskim se burzama, pak, jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 posto, na 6.695 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,04 posto, na 10.063 boda, a pariški CAC 0,34 posto, na 4.357 bodova.