SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TEATAR
 
Nova sezona kazališta Ulysses u znaku predstave o Mati Parlovu
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 10.06.2017. - 16:59:29
ZAGREB - Program 17. sezone kazališta Ulysses (od 15. srpnja do 26. kolovoza) najavili su jučer na konferenciji za medije Rade Šerbedžija, Lenka Udovički, Duško Ljuština i Aleksandar Švabić.

Festival se otvara Šerbedžijinim koncertom na kojem će mu se pridružiti Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić. Ovogodišnja premijera bit će uprizorena 12. srpnja, a radi se o predstavi 'Mate Parlov' mladog redatelja Aleksandra Švabića, koja će se baviti likom i djelom boksačke legende.

"Kao rođenom Puležanu, Parlov za mene predstavlja heroja. Predstavi sam pristupio kroz dva modaliteta; prvi su činjenice koje su svima poznate, a drugi ono što je Parlov predstavlja u široj svijesti ljudi, gdje je postavljen kao mitska ličnost", rekao je Švabić. 'Mate Parlov' nastao je u koprodukciji s Bitef teatrom iz Beograda.

Prva predstava na ovogodišnjem izdanju bit će 'Dobri čovjek iz Sečuana' Bertolta Brechta, u kojoj će pod mentorstvom Šerbedžije i Lenke Udovički glumiti studenti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke. Uprizorena će biti i 'Shakespeare ljetne noći - varijacije', koju će također režirati Udovički, a u kojoj će uz renomirane glumce na pozornicu stati i studenti dvaju Akademija.

Rade Šerbedžija, Lenka Udovički i Ralph Fiennes na konferenciji za medije predstavili su 17. sezonu kazališta Ulysses Zijah Sokolović bit će gost festivala sa svojom kultnom monodramom 'Glumac… je glumac… je glumac', a zaigrat će i u Čehovljevom 'Medvjedu', koji je i režirao.

Gostovat će i beogradski Bitef teatar s predstavom 'Novo doba' te HNK Zagreb s 'Ljudima od voska'. Posjetitelje festivala očekuju i Shakespeareov 'Kralj Lear', koji je na repertoaru festivala od samog osnutka, 'Sofoklo: Antigona - 2000 godina kasnije', te 'Pečat' Borne Vujčića u režiji Lee Anastazije Fleger. Ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština najavio je da će se nakon odlaska u mirovinu u potpunosti posvetiti Ulyssesu, a upozorio je i na činjenicu da Ministarstvo kulture podupire festival sa samo 150 tisuća kuna.