SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUFICIT
 
Njemački trgovinski višak povećan u lipnju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.08.2017. - 13:22:14
FRANKFURT - Njemački trgovinski višak porastao je u lipnju, pokazali su službeni podaci objavljeni u utorak, u kontekstu nastavljenih napetosti između Washingtona i Bruxellesa oko mogućih protekcionističkih koraka Sjedinjenih Država.

Vrijednost izvoza robe i usluga iz najvećeg europskog gospodarstva bila je u lipnju za 21,2 milijardu eura veća od vrijednosti uvoza, objavio je državni statistički ured Destatis u sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

Ukupno je Njemačka u inozemstvo u lipnju prodala robu i usluge u apsolutnom iznosu 104,9 milijardi eura, što je za 2,8 posto manje nego u svibnju. Vrijednost kupljene uvezene robe i usluga iznosila je 83,7 milijardi eura, što je 4,5 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Njemački izvoz i uvoz u EU porastao je u lipnju dok je u razmjeni s trećim zemljama zabilježen snažan skok uvoza dok se izvoz blago smanjio.

Pad izvoza predstavlja razočaranje, ustvrdio je analitičar Carsten Brzeski iz banke ING Diba, napominjući ipak da su povećane isporuke u druge zemlje EU donekle nadoknadile pad izvoza u Britaniju.

Kupovna moć britanskih kupaca smanjena je zbog slabije funte nakon prošlogodišnjeg lipnja kada su se britanski glasači odlučili za napuštanje EU. Ukupni je trgovinski višak Njemačke, inače kamen spoticanja u odnosima Berlina i SAD-a, ali i najbližih saveznika u EU, porastao na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Njemački trgovinski partneri tvrde da bi vodeće europsko gospodarstvo moglo uložiti više napora u ograničavanje trgovinskog viška, čime bi pomogli njihovim gospodarstvima, primjerice pojačanim ulaganjima na domaćem terenu kako bi povećao uvoz.

Berlin pak već dugo ustrajava u tvrdnji da njegovi snažni izvozni rezultati počivaju na kvaliteti njemačkih proizvoda. Tvrde također da je blaga monetarna politika Europske središnje banke pritisnula tečaj eura pa je njemački izvoz cjenovno konkurentniji iskazan u drugim valutama.

Američki predsjednik Donald Trump ušao je u Bijelu kuću upravo na krilima protekcionističkih obećanja i zaprijetio je kaznenim carinama na uvoz njemačke i europske robe u sklopu nastojanja da smanji američki trgovinski deficit.

Europska unija poručila je da je spremna uzvratiti odgovarajućim carinama na uvoz američkih proizvoda.