SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HRANA
 
Njemački mediji: Dobro je da se dogodila afera, sad će napokon kontrolirati hranu
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 19.02.2013. - 14:27:33
BERLIN - Njemački mediji komentiraju skandal oko konjskog mesa.
"Nažalost za strahovati je da na koncu – kada se oblak dima oko skandala raziđe – neće preostati ništa više nego vreo zrak. Na saveznom i pokrajinskom nivou svi govore kako će ispitati sve moguće. Kao primjerice obavezu proizvođača na davanje informacija nadležnim vlastima. Ili pak sisteme kontrole na pokrajinskom nivou. To signalizira aktivnost, ali nije garancija da će bilo šta biti provedeno. Tvrdokorni posao lobista velikih koncerna je već spriječio takve pokušaje,“ piše Freie Presse.

„Ministri za zaštitu potrošača na saveznom nivou i na nivou pokrajina izgubili su pregled,“ piše Neue Westfaelische iz Bielefelda: „Industrija prehrambenih proizvoda i distribucija je postala previše razgranata. Ako proizvođač nekog proizvoda nije prisiljen na to da dokumentira sastavne dijelove tog proizvoda onda je put za kriminalno varanje programiran.

Nordwest Zeitung navodi koje bi to bile konkretne mjere: „Neophodan je strožiji sistem kontrole kao i da na ambalaži budu jasno navedeni svi sastojci, porijeklo proizvoda, distributeri, proizvođači i prekupci. To posebice važi za navode o proizvodima životinjskog porijekla, odnosno o tome gdje su životinje rođene, uzgajane i zaklane,“ naglašava Nordwest Zeitung iz Oldenburga.

Die Welt piše: „Društvo postaje „zrelije“ zahvaljujući skandalima. To se nakon kravljeg ludila i skandala sa pokvarenim mesom odnosi i na sadašnje uzbuđenje oko konjskog mesa u gotovim proizvodima. Onaj ko traži, taj i nađe: Šokantan je ishod pronalazak konjskog mesa u kobasicama i svinjskog mesa u donerima u Njemačkoj. Kontrola će sada ponovo postati oštrija i preciznija, pri čemu je Njemačka već sada vrlo sigurna zemlja kada je riječ o kontroli životnih namirnica. Sigurno je da će širom Europe putevi porijekla, transporta i prodaje mesa postati još transparentniji,“ smatra komentator Welta.