SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MIGRANTI
 
Njemačka novim zakonom olakšava deportiranje i nadzor migranata
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.05.2017. - 14:39:48
BERLIN - Njemački parlament usvojio je zakon koji će olakšati deportaciju odbijenih tražitelja azila i policijski nadzor onih koje se smatra opasnima, što su oporbene stranke i organizacije za ljudska prava kritizirale kao zadiranje u prava migranata.

Po zakonu koji je Bundestag usvojio u četvrtak kasno navečer, njemačke vlasti moći će pritvoriti migrante koji trebaju biti deportirani na 10 dana umjesto 4 te pratiti putem narukvice na gležnju one koji bi mogli počiniti terorističke napade.

Zakon također ograničava slobodu kretanja za sve odbijene tražitelje azila.

Savezna agencija za izbjeglice BAMF i druga vladina tijela dobit će više prostora za korištenje i razmjenu podataka prikupljenih s mobitela migranata.

Organizacija za prava izbjeglica Pro Asyl kritizirala je nove mjere, ocijenivši da uskraćuju izbjeglicama pravo na privatnost.

Braneći zakon, ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere kazao je da su one "vrhunac napora da se postrože zakoni o azilu u ovom zakonodavnom razdoblju."

Mjere su dijelom odgovor na teroristički napad kamionom u Berlinu u prosincu u kojem je ubijeno 12 ljudi. Napadaču Anis Amriju bio je odbijen zahtjev za azil i bio je pod policijskim je nadzorom, no vlasti ga još nisu bile deportirale.