SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREDVIĐANJA
 
Nissan predviđa pad dobiti od 46,7%
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.05.2019. - 08:10:19
TOKIO - Skandalom pogođeni japanski proizvođač automobila Nissan Motor predviđa da će mu neto dobit u tekućoj poslovnoj godini pasti za 46,7 posto, na 170 milijardi jena (1,6 milijardi dolara) uslijed naglog pada prodaje u Sjedinjenim Državama.

U financijskoj godini koja završava u ožujku 2020. operativna dobit bit će manja za 27,7 posto i iznosit će 230 milijardi jena, procjenjuju u japanskoj kompaniji. Prihodi bi trebali kliznuti 2,4 posto, na 11.300 milijardi jena.

U prošloj poslovnoj godini koja je završila u ožujku Nissan je zabilježio 44,6-postotni pad operativne dobiti, na 318 milijardi jena, uslijed loše prodaje i kampanje produljenja jamstva u SAD-u.

Neto dobit potonula je 57,3 posto, na 319 milijardi jena. Prihodi su oslabili 3,2 posto, na 11.600 milijardi jena.

Japanska je kompanija u SAD-u prodala 9,3 posto manje vozila, ukupno 1,4 milijuna. Ukupna je prodaja na inozemnim tržištima oslabila 4,4 posto, na 5,5 milijuna vozila.

Prodaja u SAD-u značajno je usporila, rekao je predsjednik uprave Hiroto Saikawa na konferenciji za novinare.

Savez Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa prošle je godine prodao više od 10 milijuna vozila.

„Nissanova uprava usredotočila se na stvaranje poslovne baze koja će osigurati stabilnu i postojanu profitabilnost u srednjoročnoj perspektivi", poručuje uprava.

"Ključne inicijative obuhvaćaju jačanje poslovanja u SAD-u i poboljšanje učinkovitosti kompanijinih ulaganja i poslovanja u svijetu", dodali su.

Nissanovi poslovni godišnji rezultati objavljeni su mjesec dana nakon smjene predsjednika uprave Carlosa Ghosna koji je uhićen u studenom prošle godine pod optužbom da je falsificirao poslovna izvješća, netočno prikazujući svoja primanja i bonuse. Optužbe obuhvaćaju i njegova pomoćnika Grega Kellyja.

Obojica opovrgavaju optužbe.

Prije otprilike dva desetljeća Ghosn je na inicijativu francuskog Renaulta imenovan predsjednikom uprave u japanskoj kompaniji koja se za njegova mandata stabilizirala nakon višegodišnjeg vegetiranja na rubu stečaja.